IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се избира шампоан: съставките

29 септември 2011 07 03

Какво трябва да търсим на опаковката според типа на косата ни?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Известно ли ви е съставкитe на шампоаните за какво са предназначени? В избора на подходящ продукт според особеностите на косата, ни помага Никита Уилсън, козметичен химик в Cosmetech Laboratories, Ню Джърси, САЩ.

Съставки като амониев лаурил сулфат, кокамидопропил, кокамидопропил бетаин, кокамид ДЕА, МЕА или ТЕА, натриев лаурил сулфат и др. са тези, които дават почистващата сила на продукта.

Те често са получени от кокосово, палмово или соево масло. Отстраняват замърсяванията, люспите по кожата и себума, който при хората, с мазна кожа, се произвежда в по-големи  количества.

Тяхната уникална молекулярна структура позволява повърхността около мастните субстанции да бъде изплакната с вода, обяснява още Уилсън.

Компонентите, които имат свойството да овлажняват косата ни са амониев оксид, лимонова киселина, мастни алкохоли, глицерин, силикони и други. Като цяло те омекотяват косата, подхранват я и улесняват разресването.

Какво трябва да търсим на опаковката според типа на косата ни?

При мазна коса шампоанът трябва да съдържа съставки като: масло от чаено дърво, розмарин,  цитруси, коприва и др. Те ще помогнат да се „погълне“ излишната мазнина във фоликула.

Грижата за нормална коса трябва да включва шампоан, в който има пантенол и други съставки, които са с функцията да увеличават обема на косата, „уплътнявайки“ косъма.

За суха коса помагат продуктите с високо съдържание на овлажнители като олио от ядки, масло от ший и пшеничен зародиш. Тези компоненти подхранват изсъхналите краища.

Още здравни новини - в Puls.bg.

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари