IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сода за хляб – един продукт, много приложения

7 март 2012 14 45

Освен за готвене, тя е чудесно разкрасително средство

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато чуете за сода хляб и нейното приложение извън кухнята, всички се сещате за избелването на зъби, поставяйки я върху пастата. Това обаче далеч не е целият потенциал на това готварско средство.

Содата за хляб намира приложение в много козметични продукти и е била използвана много преди ние да се „светнем" за нея в Египет. Това вещество е антисептик, има противогъбично действие, ексфолиант за кожата и убиец на микроби.

А ето и как и къде може да прилагате содата за хляб!

1.Миене на зъби - в почти всички пасти за избелване се съдържа сода за хляб. Затова вместо да купувате по-скъпи и бъкани с десетки съставки пасти, просто добавете малко количество, върху каквато паста имате у дома. Содата ще премахне петната от кафе, цигари и други. Разбира се, зъбите ви няма да блеснат от едно миене. Трябва постоянство.

Ако устата вие разранена, нацепена, с херпес или порязана, почакайте докато раните минат и тогава се впуснете в избелването.

2. Сода за хляб... и за лице – ако се чувствате несигурни в купешките ексфолианти, които махат замърсения горен слой на лицето ви, направете си сами домашна маска, в чийто състав сте убедени. Една чаена лъжица сода и една супена мед се разбъркват и започвате да втривате леко в лицето си. След това внимателно отмийте с хладка вода и вижте как лицето ви ще засияе!

3. Направете си дезодорант – вярвате или не с изпотяването може да се справи содата за хляб. Домашният ароматен елексир за вашите подмишници е изключително елементарен за правене: 4 супени лъжици сода + 10 капки от любимото ви ароматно масло. Не се мръщете, преди да сте опитали!

4. Спрете акнето - чудесен начин да се справите с проблемните места по кожата на лицето си е като си забъркате домашна паста. Малко гореща вода се смесва със содата за хляб, така че да не стане водна каша, ами по-гъст микс. После поставете от нея малко върху проблемната зона и чакайте вашата панацея да изсуши пъпката.

Не прилагайте на места, които са разранени или са прекалено дълбоки и с тях би се справил само козметик.

Снимка: Dreamstime

5. Изпробвайте и върху косата си – ако искате да направите косата си по-бляскава и жизнена, ето ви още едно предложение за домашна маска. В чаша топла вода сложете една супена лъжица сода за хляб. Намокрете косата си под душа и след това втрийте водата и изплакнете.

6. Успокойте стомаха си – газове, стомашни киселини и други неразположения в тази област могат да бъдат облекчени максимално бързо. Една супена лъжица сода в чаша топла вода ще оправи нещата веднага. Заради своята алкалност содата лесно неутрализира киселините в стомаха ви, след като изпиете чашата със сместа.

7. Накиснете тялото – малко сода във вашата вана действа благотворно на кожата и разгражда мръсотията. И дори не ви е необходим сапун, което понякога е полезно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Даниела ( преди 10 години )
Постоянно рекламират содата за хляб, която струва стотинки и може да си я купиш от всякъде. За да бъде наиситна полезна обаче пропускат един много важен факт или нарочно не го казват. Не знам. За да ги няма страничните ефекти, за които Александра говори, содата трябва да НЕ съдържа алуминий.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
читател ( преди 12 години )
По последни данни содата се препоръчва за пиене ежедневно, за предпазване, а дори и някъде за лекуване от рак.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
aleksandra ( преди 12 години )
как може да препоръчвате сода за хляб- води до изтъняване на стомаха и кървяща язва !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар