IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за хубав и здравословен загар

3 юли 2012 07 45

Митове, с които трябва да сте наясно преди да започнете да се излагате на слънце

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеизвестно е, че излагането на слънце е вредно и макар в редки случаи, може да доведе до рак на кожата. Въпреки това, повечето от нас нямат търпение да придобият бронзов загар и полагат доста усилия за това.

Би било чудесно, ако потърсим и открием баланса между блажената наслада от припичането на слънце и в същото време да намалим рисковете за нашите здраве и красота, причинени от опасните ултравиолетови лъчи.

Преди да помислите какви стъпки да предприемете в тази посока, ето и кои са най-често срещаните митове по отношение на грижата за кожата през лятото. Вероятно повечето от тях сте ги чели или чували, но би било чудесно, отново да им обърнете внимание и да се опитате да ги избягвате. Ето и кои са те:

- Нанасяте слънцезащитен крем, след пристигането си на плажа/бесейна

Това е грешка. Химическите филтри в слънцезащитните продукти имат нужда от поне 20 минути, за да реагират и да „заработят" ефективно. Тоест, трябва да нанасяте крема преди да се отправите към плажа.

- Не се притеснявате, след като вече имате тен

Не може да се отрече, че по-тъмната кожата, както и кожата с тен, са по-устойчиви на слънчевите лъчи и не страдат от т.нар. слънчево изгаряне, но това не означава, че те не реагират на вредното въздействие на слънчевите лъчи.
Дори да имате тъмен тен, също трябва да се мажете със слънцезащитни продукти, ако не искате след време да имате дълбоки бръчки, пигментни петна и разширени пори.

- Използвате слънцезащитен крем пестеливо

Клиничните тестове, извършени върху съответните продукти със защитен фактор са базирани на 2 mg крем на кубичен сантиметър от кожата, а това е доста. Тоест, за да постигнете необходимото ниво на защита, обозначено на вашия крем, ще трябва да се мажете с него обилно.

- Мажете се със слънцезащитен крем само веднъж на ден

Не е достатъчно да се покриете с крем от главата до петите веднъж, да легнете на кърпата и да очаквате, че сте се погрижили за кожата си. На всеки два часа или след всяко плуване е добре да се намажете отново.
Водата, потенето и хавлиената кърпа отнемат част от слънцезащитния продукт и неговата защита се влошава. За да избегнете неприятни изненади и изгаряния, си струва да се намажете пак.

- Намятате парео и пропускате мазането на слънцезащитен крем

Дори пареото/дрехата ви да е в светъл цвят и с дълъг ръкав, пак е по-добре да се намажете. Тънката, бяла тениска има защитен SPF фактор 7.
Това означава, че ултравиолетовите лъчи ще започнат да проникват през тъканите и да засягат кожата ви след около 70 минути.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари