IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белеща се кожа – ужас!

4 юли 2012 05 20

Как да се справим с беленето след слънчево изгаряне

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Изгарянето на горния слой на кожата не е рядък изход след ден, прекаран под слънчевите лъчи. Макар че се мажем с какво ли не, слънцето днес е толкова силно, че и  само миг непредпазливост може да ни донесе зачервявания, мехури и люспеща се кожа.

Всичко това не е само непривлекателно, но може да бъде и доста болезнено. Ето няколко съвета за овладяване на ситуацията

Охладете се

Ако забележете, че кожата ви започва да се бели, първото, което можете да направите, е да си вземете студен душ или вана. Водата ще охлади кожата ви и ще забави процеса на белене. Когато се подсушавате , използвайте суха, чиста и мека хавлия, а движенията ви трябва да изключват бърсане и търкане, а по-скоро потупване.

Овлажнете кожата си

След като подсушите кожата си, я намажете с овлажняващ лосион, който е специално разработен за белеща се изгоряла кожа. Добре е да съдържа алое вера, което успокоява и охлажда кожата, намалява чувствителността и забавя беленето. В най-добрия случай си купете гел чист екстракт от алое и го приложите директно върху лющещите се места, за да подпомогнете заздравяването.

Пийте много вода

След като сте успокоили кожата си отвън, е време да започнете да ѝ помагате и отвътре. Истината е, че нищо не възстановява на кожата повече от чаша вода – здравият епидермис се нуждае от хидрация, а когато е наранена, кожата ви има още по-голяма нужда от това. Пийте големи количества (8 – 10 чаши) вода и дайте на кожата си цялото необходимо гориво, от което има нужда, за да се възроди.

Овладейте сърбежа

На всяка цена избягвайте да се чешете, въпреки че ви сърби при беленето – можете да нанесете трайни увреждания на кожата си под формата на белези. Ако ви засърби, най-добре е да използвате кубче лед, да притъпите усещането. Увийте го в мек плат и го поставете върху мястото – сърбежът би трябвало да изчезне.

Не се белете умишлено

Няма нищо по-дразнещо от висящата, отлюспена-недоотлюспена кожа, но колкото и непривлекателно да е това състояние, не се белете умишлено – може да се възпали, ако я жулите или се опитате да я махнете преждевременно. Затова, ако има сегмент мъртва кожа, който виси, не го дърпайте, за да се махне насилствено, колкото и изкушаващо да ви се струва това. Можете да използвате малка ножичка, с която да изрежете само висящата кожа, която се уверете, че е абсолютно мъртва, а не се опитва да се излекува. След отрязването, третирайте мястото с анти-бактериален мехлем.

Бъдете подготвени

И разбира се, превенцията е най-добрият лек срещу белеща се кожа. Преди да се излагате на слънце, винаги се мажете с крем против изгаряне, за да се предпазите от вредните ултравиолетови лъчи. Старайте се да обновите слоя защита всеки път, когато излезете от водата и не забравяйте скритите зони като зад ушите и горната част на стъпалата, които понякога се пропускат.

КоментариКоментари