IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремове и лазерна терапия помагат срещу стрии

29 декември 2005 08 39

Д-р Страхил Ефремов обяснява специално за Tialoto.bg какви са причините за образуването на стрии и как да се премахнат

Кремове и лазерна терапия помагат срещу стрии

Стриите са проблем за почти всички раждали жени и за онези, които са променили рязко теглото си.

С идването на лятото този проблем излиза наяве и затова решихме да поговорим със специалист за причините за образуване на стрии и за начините на премахването им.

Д-р Страхил Ефремов е пластичен хирург с дългогодишна практика. Специалист е в областта и на микрохирургията, ортопедията и травматологията.

Член е на Българска асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, Societe аnatomique de Paris и др. В момента практикува в клиника "Малинов" в София.

Какво представляват стриите и от какво се получават?

Нека започнем с описание на структурата на кожата: изградена е от няколко слоя различни клетки. Най-долният слой, така наречената “базална мембрана “ съдържа клетките, от които кожата се възпроизвежда (расте).

Тази базална мембрана се стабилизира от съединителна тъкан, главно колагенови или еластинови влакна. Когато се увреди тази съединителна тъкан, в базалната мембрана се образуват дефекти, резултат от които са стриите. Причините за образуване на стриите са свързани с няколко групи фактори:

-Механични фактори- това са свързани с преразтягане на съединителната тъкан, като например при рязко напълняване. Тогава основата на кожата няма време за производство на нови колагенови и еластинови влакна и тя просто се разкъсва.

-Заболявания- към тази група спадат най-вече болести, при които под влияние на хормонален дисбаланс съединителната тъкан изтънява и нейната опорна функция намалява.

- Приложение на различни кремове- съдържащите кортикостероиди мехлеми, предписвани за лечение на редица кожни болести изтъняват кожата и също намаляват нейната здравина.

Може ли появата им да се предотврати?

В някои случаи, когато причините са установени и може да се предвиди образуването на стрии, е възможно да се вземат превантивни мерки- такива са например случаите с продължителна употреба на кортикоидни кремове или при механично разпъване на кожата.

В други случаи- напр. при общи заболявания, е трудно това да се извърши.

Помагат ли различните кремове за заличаване на стриите или ефектът е само избледняване?

Като цяло лечението на стриите е разделено на две големи групи: новопоявили се стрии и стари стрии.

Първите са зачервени , образувани от дни до няколко месеца. При тях добър резултат се наблюдава с лечение с кремове, съдържащи Ретин А (напр. Третиноин).

В напредналите стадии кремовете не помагат много.

Само новопоявили се стрии ли могат да се третират по някакъв начин?

Новопоявилите се стрии се изразяват в разстройство на съединителната тъкан, което все още е възстановимо чрез медицинска козметика и различни процедури.

Такива са напоследък добилата популярност кислородотерапия (вкарване на кислород под налягане в кожата) към която може да се добави дълбок масаж с цел обновяване на съединителната тъкан.

В други случаи може да се добави необходимия колаген чрез директно инжектиране.

С какво пластичната хирургия може да помогне на жените, които имат стрии?

Пластичната хирургия се прилага при стрии с голяма давност. Те се третират по същия начин, по който се лекуват и белезите от всякакво естество.

На първо място това са лазерите, като най-добри резултати се постигат чрез СО2 лазерите. Друг начин е изрязване и шев на по-широките стрии.

КоментариКоментари