IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за косата - I част

2 август 2007 13 03

Стига заблуди. Ние ще ви разкрием цялата истина за здравата и красива коса

Митове за косата - I част

Градските митове и легенди изобщо не са от вчера. Преди време се опитахме да освежим схващането ви за фитнеса, за да разберете, че не е приоритет на мъжете. И че не се асоциира с липса на сиво вещество.

Сега да пооправим и косата, че заблудите нямат място в ерата на информацията. Все още се задават въпроси, на които получаваме грешни и откровено невежи отговори. Хайде стига, си казваме за пореден път.

Мит 1

Ще започне ли да пада косата ми, ако всеки ден я мия с шампоан?

Не. В града сте изложени на най-различни замърсители – изгорели автомобилни газове, цигарен дим, прах и какво ли не още. Нормално е косата ви да се омазнява по-бързо и само за ден да губи своя блясък и обем.

Спокойно я измивайте ежедневно. Просто използвайте мек шампоан (тоест такъв за всекидневна употреба, всички известни марки имат такива продукти)  и го отмивайте добре. Ако водата е прекалено твърда (съдържа прекалено много варовик) измивайте косата с трапезна или минерална вода, разходът си струва, повярвайте.

Мит 2

100 разресвания на ден и имам прекрасна коса.

Глупости. Тия бабини деветини останаха в миналото. Прекаленото ресане начупва краищата, оплита ги и дори по-лесно след това се отскубват от скалпа.

Всъщност така само стимулирате омазняването на косата. Тя се замърсява по-лесно и се изтощава допълнително.

Мит 3

Не трябва да се реша докато косата ми е още мокра.

И това е грешно. Водата прониква между космите и в тях и ги оплита. Ако оставите косата да изсъхне така, след това ще бъде много трудно да я срешите и да оформите някаква прическа.

Просто използвайте широк гребен или четка. А пък и след това ще бъде гладка и подредена, без стърчащи кичури.

Мит 4

Трябва да си сменям често шампоана.

Съвсем не е необходимо да го правите. Няма реални доказателства, че косата ви свиква с шампоана, ако го ползвате по-дълго. Изберете онзи, който й действа добре и ви вдъхва самочувствието, че имате красива коса. Това е достатъчно важен критерий.

Мит 5

Честото измиване на косата е вредно за здравия й вид.

О, не. Напротив, измийте я преди да стане прекалено мръсна. Иначе рискувате замърсителите да я увредят, докато се решите или си правите прическа.

Е, ако използвате сапун, по-добре идете на фризьор и поискайте подстригване тип редник Джейн. Няма да видите как косата ви се изсушава, краищата й се накъсват и помътняват безвъзвратно от твърдия сапун.

Но подходящата комбинация от шампоан и балсам не само измива добре, а и подчертава здравия и красив вид на косата ви.

Това са първите пет мита, които разбулихме за вас. Някои се носят от уста на ухо благодарение на по-старите поколения. Други се поддържат изкуствено от големите козметични компании. Няма какво да се лъжем, става въпрос за бизнес.

Ние обаче няма да ви спестим нищо. Здравето и красотата преди всичко, нали така?

КоментариКоментари