IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напълно безопасна ли е хиалуроновата киселина?

16 март 2012 11 30

Защо консултацията с лекар е препоръчителна

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

От откриването на хиалуроновата киселина през 30-те години на миналия век, тя е обявявана за „фонтан на младостта" и се използва за противостареещи процедури и добавка за по-добро здраве. Но въпреки че тя присъства естествено в тялото на човек, дали е напълно безопасна, когато се вкарва отвън?

Странични ефекти на хиалуроновата киселина

При повечето хора няма такива, но съществува определен риск след поставянето на инжекция с хиалуронова киселина да се появят синини, подуване, зачервяване на кожата, които обикновено изчезват за 2-3 дена. В някои случаи се образуват бучки на мястото на убождането. Те може да останат видими няколко месеца, а в най-лошия вариант – да станат перманентни.

В редки случаи е възможно да се появят и алергични реакции, което трябва да се има предвид, тъй като обикновено не се извършват тестове за алергия.

Когато хиалуроновата киселина се взема под формата на добавка, също съществува риск от странични ефекти като кожни обриви например. Противопоказно е да се приема такава добавка и от хора болни от рак или ревматоиден артрит.

Винаги се консултирайте с лекар преди да закупите хиалуронова киселина. Все още няма достатъчно клинични изследвания върху страничните ефекти на тази добавка.

Няма документирани странични ефекти от кремовете и серумите, съдържащи хиалуронова киселина, освен в редки случаи – леко кожно раздразнение.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари