IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете при отопластика

29 август 2012 05 20

Като всяка интервенция и при тази има някои опасности

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Отопластиката е решението, което козметичната хирургия предлага на хората, които имат големи, стърчащи или деформирани уши. Отопластиката е кратка оперативна интервенция със сравнително бързо време за възстановяване.

Като при всяка хирургична процедура и при отопластиката съществуват рискове. Вероятността от поява на усложнения по време на операцията или след нея са минимални, но все пак не са изключени.

1. Инфекция

Инфекцията на кожата и на хрущяла е едно от най-честите усложнения при отопластиката. Инфекцията представлява най-голямата заплаха за успеха на процедурата. Ако тя се развие след операцията, се предписва лечение с антибиотици. Много рядък случай е, когато инфекцията провокира образуването на съединителна тъкан. Тогава проблемът трябва да се реши по оперативен път.

2. Кръвни съсиреци

Кръвният съсирек в ухото е много рядко усложнение и може да бъде отстранен с помощта на игла или може просто да изчезне от само себе си. Ако пациентът усети подуваше и кървене, трябва незабавно да се свърже с хирурга си.

3. Нужда от повторна корекция

Когато операцията се извършва от неопитен или ниско квалифициран хирург, потенциалният риск от нужда за повторна интервенция нараства. Ето и случаите, в които може и да се наложи втора процедура: ушите са прекалено близо до главата, контурни изкривявания и асиметрична корекция. Най-добре намерете повече информация за лекаря, на който сте се спрели и говорете с негови пациенти, които вече са си направили отопластика.

4. Разхлабване на конците

Най-често на този риск за изложени децата, защото те са по-невнимателни. Често разхлабването на конците може да предизвика възвръщане предишната форма на ухото. Най-добре избягвайте активната физическа дейност поне седмица след операцията.

5. Загуба на слуха

Усложнения от този вид са единици. Нарушаването на слуховия канал може да доведе до промени в слуха. Въпреки това всеки квалифициран хирург е наясно за риска и знае какво да направи, за да избегне увреждането на слуха.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари