IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изберете си гърди

7 май 2007 14 00

Пластичният хирург д-р Страхил Ефремов за избора на импланти, видовете, измерванията и желанията на пациентките

Изберете си гърди

„Да вземеш решение за увеличаване на бюста и да го изпълниш, не е лесна работа“, започна д-р Страхил Ефремов от клиника „Малинов“ интервюто ни на тема изборът на импланти за уголемяване на бюста.

Да се опишат всички видове импланти само в няколко изречения, не е никак лесна работа, но все пак основните видове са гладки или грапави, в зависимост от обвивката и кръгли или анатомични в зависимост от формата на импланта.

Естествено, различават се и по самия пълнеж, като най-разпространени са тези със силиконов висококохезивен гел. Има и такива, които се пълнят с физиологичен разтвор или хидрогел.

Най-предпочитани са тези със силиконов гел, защото, дори да се наруши целостта на обвивката, гелът не изтича.

Всеки хирург работи с различни фирми-производителки и има свои предпочитания за формата и вида на имплантите.

„Аз лично, а и повечето ми колеги, предпочитаме грапави импланти, защото през годините беше доказано, че тъканите се захващат за грапавата повърхност много по-добре, отколкото върху гладката.

При грапавите импланти вероятността от възпаление на околната тъкан или недобро зарастване на импланта (за рисковете при операции за увеличаване на бюста и различните начини за поставяне ще говорим в следващите ни материали по темата - бел.ред.), които налагат повторна операция, е много по-малка.

Това, естествено, не означава, че гладките импланти са опасни или нещо такова. Въпрос на предпочитание на хирурга е. Предпочитам импланти, произведени от водещи фирми, които са инвестирали в сериозни лабораторни тестове за издръжливостта на продуктите си“, обясни той.

Колкото до формата и размера на имплантите, те се определят от пациентката и хирурга по време на една дълга, но изключително важна консултация.

„По време на тази консултация се разбира какво е желанието на пациентката, може ли да се изпълни и кои са най-подходящите по размери и форма импланти, които ще се приближат максимално до изискванията на въпросната дама“, разказва Ефремов.

Когато се правят измерванията за формата и размера на импланта, трябва да се вземат предвид няколко неща – дали разстоянието между основата на шията и зърната на гърдите образуват равностранен триъгълник.

Гледа се също и дали когато се постави, имплантът ще бъде покрит с еднакво количество плът от всички страни. Това гарантира по-естествен вид на гърдите, по-малка вероятност от усложнения в дългосрочен план.

„Когато при мен идват жени, които са твърдо решени да си направят много големи гърди, обяснявам какви са рисковете от този прекалено голям бюст, но ако тя остане непреклонна, преценявам за конкретната ситуация дали да приема да я оперирам или да откажа“, обяснява Ефремов.

По подобен начин реагират и повечето хирурзи. Мит е, че всички те са готови на всичко, за да получат поредния хонорар.

„Най-важното за пациентите е да са сигурни в решението си. То не трябва да е продиктувано от нереалистичното очакване, че едни нови гърди ще обърнат живота им на 180 градуса. Промяната на външния вид няма да разреши проблемите на личността“, завърши д-р Ефремов.

КоментариКоментари