IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефективни ли са колагеновите напитки?

26 май 2018 06 00

И какъв колаген трябва да взимате под формата на добавка

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Една от тайните на опънатата и млада кожа е високото количество колаген в нея. С годините нивата му в тялото драстично намаляват и бюти индустрията упорито търси начини да ги увеличи. Един от начините е да се инжектира в тялото. Но напоследък все по-модерна става тенденцията колагенът да се приема под формата на течност в сокове, серуми, смутита и като добавка в други напитки.

Доста дерматолози твърдят, че приемът на колаген под формата на капсули е добро решение и то ефективно, но трябва да бъде в течение на месеци. За приема му под формата на напитка обаче все още има спорни мнения.

Как работи колагенът?

Колагенът в различните добавки, подобно на всички други протеини, се разгражда по време на храносмилането, обяснява Майра Силва, завършила биохимия в колежа Kings в Лондон.

„Колагенът не се абсорбира като колаген, а се разгражда на аминокиселини. Но той осигурява необходимите съставки за синтезиране на повече колаген в организма. Не се изисква много, защото нашият собствен колаген е рециклиран, но малко количество може да подпомогне, тъй като ние губим постоянно част от началния си колаген“, казва Силва.

Какво представляват колагеновите напитки?

На етикети на прахообразни колагенови добавки има вероятност да срещнете думата „хидролизиран“. Разбит на по-малки единици, този тип колаген е станал популярен, защото може да бъде разтворен и в топли, и в студени течности. Прахчетата не само са по-лесни за използване, но и по-лесно се смилат, според Силва.

„Колагенът е влакнест протеин и затова разграждането на неговата естествена форма е трудно. Хидролизираният колаген е много по-лесноразтворим и по-лесно се абсорбира от организма. Имайте предвид обаче, че става въпрос за продукт, който идва от крави, пилета, риба и други животни, така че ако сте веган, това не е за вас“, добавя Силва.

Д-р Анита Стърнам, лекар и дерматолог също смята, че колагенът в напитка е ефективно и лесно средство да се завишат нивата на веществото в тялото.

„За да може колагенът под формата на добавка да бъде активен в по-дълбоките слоеве на кожата, той трябва да оцелее в киселинното храносмилане в стомаха и след това да пресече чревната бариера в нашия стомашно-чревен тракт, преди да стигне кръвта.

Изследванията на абсорбцията потвърждават, че в рамките на шест часа след достигане на кръвния поток 95% от колагена напуска кръвния поток и може да се открие в дермата, слоя на кожата, където пептидите са действително необходими и където могат да работят за стимулиране на ремоделирането“, казва тя.

„На тялото му трябват около 40 минути, за да абсорбира колагена от хапчетата. Друга разлика между прахообразния и останалите видове колаген, е „свежестта“ и „биоактивността“, която е силно препоръчителна. Колагенът в сашетата, разтворени в любимата ви напитка, остава стабилен и свеж до 30 минути след разтварянето му. Предварително разтворените колагенови течности от друга страна, макар и добре затворени и изолирани от външна среда, едва ли са свежи и биоактивни, дори да са рекламирани по този начин“, коментира експертът.

Според нея и доста нейни колеги плюсът на колагеновите инжекции е, че те локално атакуват проблема и затова резултатите при такива манипулации са бързи и видими. При приема на колаген под формата на добавка, той се разнася по цялото тяло и работи в посока цялостно покачване на колагеновите нива в тялото.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари