IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как градът се превръща в дъга...

28 октомври 2011 08 30

"Вашата панорама-дъга" е инсталация, която отворя врати през март месец 2011 година в град Орхус, Дания

Снимка: Olafur Eliasson

Снимка: Olafur Eliasson

Общо казано, дъгата е оптично и метеорологично явление, свързано с появата в небето на почти непрекъснат спектър на светлината, когато лъчите на слънцето падат върху миниатюрни капки вода в земната атмосфера (по Wikipedia).

Дъгата обаче има и друга страна, освен чисто физичната - тя е вдъхновение за много дизайнери и различни хора на изкуството. Нейната палитра и характерна форма са много благодатни и могат да намерят приложение на много места.

Ето, например, каква (уникална) идея в хрумнала на Олафур Елиасон, артист с датско-исландски корени:

Макет на проекта...

Сигурно си задавате въпроса какво е това и каква е неговата цел... Целта на проекта е една - да се "хвърли" нов поглед върху градските панорами.

"Your rainbow panorama", или "Вашата панорама-дъга", е инсталация, която отворя врати през март месец 2011 година в град Орхус, Дания и всички, минали под нея, със сигурност са останали очаровани. 

Тя представлява кръгъл разноцветен тунел с дължина 150 метра и с ширина/височина 3 метра.

Казано накратко, оригиналият тунел превръща града в едно различно и цветно място, и то само с една разходка. Разположен е върху покрива на музея за изкуства ARoS Aarhus Kunstmuseum и се забелязва отдалеч.

През нощта свети.

Стискаме палци идеята да достигне до повече хора и да омагьоса градове из целия свят. 

Минете през дъгата в галерията.

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари