IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA рециклира опаковките си в нова дизайнерска серия

18 май 2012 11 35

Повече пазаруваме, съответно генерираме повече боклуци. Колко добре би било, ако по-голямата част от тях можеха бъдат рециклирани?

Снимка: IKEA via www.ecofriend.com

Снимка: IKEA via www.ecofriend.com

Всички напоследък са се засилили да се включат в еко-политиката, било за реклама или от съвест, и най-често това става с рециклиране. Картонът, както знаем, е лесен за преработка и заради това, влиза в графата екологични материали.

Мебелната индустрия отдавна е проправила път на „зелените" мебели, които са хем модерни, хем безвредни за околната страна и гигантската шведска верига IKEA, която е сред най-големите търговци в този бранш, разбира се, не остава по-назад. За да е в крак с еко-тенденциите, фирмата излиза с нова маркетингова стратегия за ежегодния си за промоционален период, в която е заложена изработката на мебели от рециклиран картон. Те са проектирани от компанията AUGE Headquarters в Милано и се изработват от кашоните, които IKEA използва за опаковане.

Обявена с името „Можете да получите повече", кампанията стартира с моделите на стол, легло-спалня и настолна лампа, почти изцяло изработени от кашони. Себестойността на тези артикули е доста ниска и за това компанията успява да обяви цена 40% по-ниска от тази на останалите си модели, което е доста впечатляващо!

Тази кампания изпраща ясно послание, че нещата, смятани за отпадъци, често могат да бъдат креативно оползотворявани практично, в този случай за мебели.

Концепцията да борави с картон не е нова за IKEA, които не отдавна революционализираха и транспортния си сектор, като се отказаха от дървените палети за опаковане на по-големи товари и ги замениха с такива от картон.

Освен това изкараха и нов екологичен, напълно функционален дигитален фотоапарат,изцяло направен от този материал.

Снимка: IKEA via www.ecofriend.com

Устройството работи с 2 АА батерии, може да направи 40 снимки, които съхранява във вградена флаш памет, а USB порт от едната страна на апарата позволява да ги прехвърлите на компютъра си. IKEA смятат да пуснат апарата в продажба в близко бъдеще и макар че не може да се сравнява със стандартните камери, би бил доста идеен подарък за деца или близки приятели – нещо полезно с идея и послание.

Други интересни дизайнерски решения от картон можете да разгледате в нашата галерия.

КоментариКоментари