IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещата най-висока сграда в света

3 март 2014 10 40

Кингдъм тауър ще бъде построена в Саудитска Арабия

Снимка: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture / CTBUH

Снимка: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture / CTBUH

Когато говорим за майсторство в модерната архитектура, едва ли някой би оспорил приноса на Дубай. Мястото е нарицателно именно със своите луксозни, високи и впечатляващи сгради. В Дубай се намира и най-високата (засега) сграда в света – Бурж Халифа, извисяваща се на 828 метра височина.

Ако всичко върви по план, дубайският шедьовър ще трябва да се раздели със своята титла, защото Саудитска Арабия иска да построи още по-висока сграда. Футуристичен небостъргач ще се извисява на един километър височина към небето. За инженерите тази амбициозна цел е истинско предизвикателство.

За построяването на Кингдъм тауър, както ще се нарича бъдещата най-висока кула в света, ще са необходими около половин милион кубически метра бетон и около 80 000 тона стомана. Предвидено е небостъргачът да бъде център за развитието на Кингдъм сити до Червено море.

Той трябва да разполага с 200 етажа, 160 от които ще бъдат обитаеми. Смята се, че за построяването на Кингдъм тауър ще са необходими 1,23 милиарда долара. Бъдещата най-висока сграда в света ще отнеме първото място на Бурж Халифа със 173 метра по-голяма височина.

Оказва се, че една от най-големите трудности при построяването на небостъргача е въпросът как тонове бетон могат да се изпомпват на толкова много метри над земята. За да успеят, инженерите ще използват подобна техника, както при построяването на сегашната най-висока сграда в света. Очаква се Кингдъм тауър да бъде завършена през 2019 година.

Влезте в нашата галерия и разгледайте как трябва да изглежда изключително амбициозният проект на Саудитска Арабия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари