IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издигат внушителна вечнозелена кула в Швейцария

21 ноември 2015 07 00

Тя ще се извисява на 117 метра от земята

Снимка: Stefano Boeri

Снимка: Stefano Boeri

Преди време ви разказахме за красив жилищен комплекс в Торино, Италия, в който са вплетени цели 150 дървета!

Изглежда екотематиката вълнува все повече хора и особено италианците. Именно архитект от тази европейска страна може да се похвали с идеята за първата сграда в света, покрита с вечнозелени растения.

Той се казва Стефано Боери и се слави с афинитета си към иновативни зелени структури. Негова е идеята за 117-метрова кула, която ще бъде разположена в град Лозана – Западна Швейцария.

Сградата ще има 36 етажа и ще се нарича „La Tour des Cedres“ (Кулата на кедрите).

Тя ще бъде дом на повече от 100 дървета, 6000 храста и 18 000 растения, разположени върху 3000 квадратни метра зелени площи. Растенията ще имат цел да защитават жилищата, намиращи се в квартал Chavannes-Pres-Renens, от суровите ветрове, праха и шума на града.

Някои от апартаментите в иновативната сграда ще гледат към Женевското езеро. В кулата ще има още офиси, фитнес зала, както и панорамен ресторант на последния етаж. Очаква се строителството да започне през 2017 година.

През 2014 година Стефано Боери завърши своя първи зелен проект „Vertical Forest“ – две кули, намиращи се в Милано и побиращи в себе си над 1000 различни вида дървета.

Влезте в нашата галерия и разгледайте как ще изглежда първата по рода си вечнозелена кула в света.

Снимка: Stefano Boeri

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари