IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еко бижутата на Милена Радева угаждат на всеки вкус

4 юни 2012 10 25

Хартията в ръцете на Милена се превръща в изкушение за всяка дама

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Казват, че талантът не винаги се проявява от най-ранните години. Понякога може да го отключат различни фактори по различно време. Това се случва и при Милена Радева. Тя се занимава от години с рисуване, а в момента и с фотография. Но случайно и то по комичен начин, разбира, че може да твори и красиви бижута от еко материали. Как се случва това и какво точно прави Милена, разберете от самата нея.

Разкажи ни накратко с какво точно се занимаваш.

Накратко се занимавам с всичко. В същността си съм художник. Завършила съм Националната Художествена Академия специалност „Книга и Печатна графика", но отказах да работя по специалността си. Започнах работа като педагог с рисуване, а от шест години работя в сферата на репортажната фотография. Но един творец не може да бъде вързан и с радост поемам всяка нова поръчка, инициатива и хоризонт.

Как започна да майсториш бижута?

Всъщност останах без работа точно по Великден и след като имах инцидент с един кокосов орех, реших да му отмъстя и направих първите си обеци от него. Те пък привлякоха вниманието на колеги и познати и така поех по пътя на съвременната модерна бижутерия.

Снимка:facebook.com/JewellryArtMiRadeva

Ти самата носиш ли продуктите си.

Обичам да нося нещата, които правя. Всъщност, това което не бих носила, не бих и показала. Един творец, художник, артист не трябва да го е срам да напише името си под творбата си, ако го е срам, то работата му не струва.

Имаш ли любим материал, с който най-лесно работиш?

Като човек занимавал се с книги и печатни материали и научил толкова много за хартията, сгъванията и различните ѝ свойства, определено хартията е любимият ми материал. Но когато кажеш, че бижуто ти е от хартия, хората гледат доста странно. Именно поради тази причина искам да кажа на хората, че златото и диамантите не са за всеки ден.

Как измисляш моделите си?

Започвам от елемент, които ми е направил впечатление – цвят, форма, плетка, композиция. Може да съм го видяла, може да съм го чула или сънувала, от него започвам да освобождавам въображението си. Естествено последното, което ме впечатли, бяха земетресенията. В тази връзка съм намислила някои неща, но нямам много свободно време в момента.

Сама ли измисляш всички модели или има и клиенти, които идват и конкретно ти казват какво искат да им направиш?

В повечето случаи аз им предлагам. Някои казват искам „зелено", което е насока какво би се харесало на съответния клиент. Но повечето се оставят в ръцете ми, което е хубаво защото означава, че ми имат доверие.

Напоследък доста хора започнаха да изработват бижута – някои като хоби, други с чисто материална цел. Какво отличава твоите продукти от останалите?

Аз ги измислям от началото до края. Измислям формата, цвета, контура и комбинацията. Чрез тях изразявам художника. Бижутата ми стават както за официални събития, така и за всеки ден. Както за изисканата дама, така и за работещата жена, а и за най-малките госпожици. Което, от друга страна, прави бижутата ми много свободни.

Кой беше първият ти клиент?

Една колежка от Академията. Обади се и каза, че иска „нещо малко, шарено и откачено". Направих ѝ две различни на цвят обеци, но с еднаква форма и колие – всичко беше в ярко зелено, червено и бяло.

Освен обици мислиш ли да разшириш арт-дейността си и в изработка на гривни, колиета, диадеми и тн.?


Снимка:facebook.com/JewellryArtMiRadeva

Да, започнала съм работа по една серия пръстени, които ще представя в най-скоро време. А иначе към всяка обеца може да се изработи комплект.

По какъв начин човек може да си купи бижу от теб?

Естествено Facebook страницата ми е най-лесният начин, там клиентите се свързват директно с мен и повечето искат да им се изработи нещо специално за тях. Минаха няколко представяния. Юни месец имам две участия в благотворителната инициатива на Нина Рей „Сбъдни мечта". Също така с един магазин за винтидж дрехи във Варна ще работим заедно това лято и там също ще направим голямо представяне на общото ни творчество. В София подготвям няколко проекта. Важното е, че интерес има и не само младите са отворени към експерименти.

Според теб бижутата имат ли някакво послание и какво изразяват?

Според мен зависи от бижуто, повода и дрехата. Не бих излязла да тичам в парка с диамантена огърлица, както и не бих отишла на бизнес среща с джапанки. Бижутата винаги са говорели за стил, класа и изисканост. Прехвърляйки ги в ежедневието си ние искаме дори в най-неглиже дрехи да сме малко „по-така".

А какво е посланието на твоите бижута?

„Аз съм уникална!" – тъй като както казах вече правя нещата специално за човека, който ги купува. Не повтарям модели, не правя конвейер.

Вижте красивите продукти на Милена в галерията ни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Фен ( преди 11 години )
Благодаря Ви :) Първоначално опитах с името на въпросната дама, но не се получи, а наистина нещата й много ми допаднаха.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Мария Господинова ( преди 11 години )
До Фен: Разгледай внимателно целия материал пак и ще си отговориш на въпроса :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Фен ( преди 11 години )
Удобно ли е да пуснете линк с фейсбук страницата на въпросната дама. Нещата са невероятни :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар