IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко голям екран е подходящ за гледане на филми

24 септември 2012 10 00

Какъв трябва да е размерът на екрана?

Снимка: Dreamsitme

Снимка: Dreamsitme

Милиони хора по света използват смартфони всеки ден. С тях не просто се свързваме с хората, с тях снимаме клипове с висока резолюция, пишем имейли и проверяваме социалните мрежи. Все още обаче на смартфоните си не може да гледаме филми. Казваме все още, защото в даден момент и това ще се случи. Колко ли обаче трябва да се уголемят смартфоните, за да бъдат подходящи за гледане на филми? Доста, бихме казали ние.

Засега, както показва и таблицата по-долу, на смартфоните си хората гледат най-вече клипове от YouTube.

Снимка: theatlanticwire.com

40-60-инчов екран – добре е, но е огромен. На някои хора дори им идват малко в повече. Иначе са много подходящи за гледане на филми, защото с тях хората успяват да видят и най-малките подробности. Когато се снима даден филм се обръща внимание на ъглите, светлината, въобще на всички детайли. На екран с размерите на автобус (метафорично казано) всичко това се забелязва. Дори режисьорът Джеймс Камерън призова филма му „Аватар“ да не се гледа на iPhone или лаптоп, защото героите ще бъдат много малки и магията от филма ще се развали. Въпреки това 50-инчов смартфон звучи малко тромаво.

Снимка: theatlanticwire.com

15-инчов екран е твърде малък. Дори да не са филмови сноби, повечето хора не биха избрали да гледат филм на не толкова голям екран. Използването на лаптопа за гледане на видео не означава непременно гледане на много филми. Проучване показва, че американците на възраст между 18 и 49 години гледат по седем часа месечно видео по телевизията, но въпреки това отчитат, че не гледат достатъчно филми.

Снимка: theatlanticwire.com

7-10-инчов екран – може да свърши работа. Таблетите са чудесен начин за гледане на видео, а скоро се надяваме, че ще се използват все по-често и за гледане на филми. Все пак е възможно, за разлика от смартфоните (поне засега). Проучване показва, че хората използват таблетите повече отколкото лаптопите си или смартфоните за гледане на телевизия, така че се очаква тенденцията да бъде същата и за филмите. Установено е, че хората гледат 28% повече време на таблет, отколкото на настолен компютър.

2-5.5-инчов екран. Както вече казахме, все още хората не гледат филми на смартфоните си. Докато не видим 7-инчовия iPhone 6, за който се говори, че ще бъде Mini IPAD, не очакваме хората да се опитват да гледат двучасов филм на 4-инчов диспей.

Снимка: theatlanticwire.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари