IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-старото любовно писмо

8 октомври 2012 06 40

Силата на любовта остава една и съща през всички векове

Снимка: Dreasmtime

Снимка: Dreasmtime

Любовното писмо е безкрайно романтичен жест, с помощта на който човек може да изрази своите емоции и чувства. За съжаление, любовните писма в 21-ви век се превръщат в отживелица. Все по-малко са влюбените ентусиасти, които предпочитат да излеят чувствата си на хартия, отколкото в социалните мрежи или чрез sms.

Въпреки това през различните векове силата на любовта е подтиквала хиляди хора да пишат любовни писма на любимите си. Почти невъзможно е обаче да се определи кога и къде е било написано първото подобно писмо, както и кои са неговите подател и получател.

Досегашните проучвания установяват, че вероятно най-старото любовно писмо е намерено в Турция. В Археологическия музей в Истанбул могат да се намерят ръкописи или т.н. артефакти. Първото писмо с любовна тематика датира още от 2200 година пр. Хр. от земите около долината на Нифер – на 150 километра от днешния иракски Багдад.

Този факт е изненадващ, тъй като по това време хората не са използвали като днешната хартия, на която да пишат. „Хартията“ по това време всъщност представлявала плоча, изработена от камък. Днес тези плочи наричаме артефакти. Най-старото любовно писмо било открито през 1889 година от археолога Ноа Крамер, професор в Университета във Филаделфия.

По-късно въз основа на изследване се установило, че по това време били намерени около 70 подобни находки, което прави трудно точното тълкуване на откритието на археолога Крамер. През 1947 година експерти, познаващи шумерския език, успели да преведат какво всъщност е написано на артефакта, намерен в Долината на Нифер.

Муазез Лонгсор и Хатидже са хората, които превели съдържанието на първото любовно писмо и разкрили неговия произход. Изглежда, че то било написано от високопоставен служител, свещеник в Шумер, наречен Инана.

По-късно станало известно, че преди векове съществувала традиция булките да пишат любовни поеми за своите съпрузи в първата брачна нощ. Писмата били предназначени единствено за техните любими.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари