IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нежност и доброта всичко се постига

8 септември 2011 07 45

Или каква е тайната на успешните взаимоотношения

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Замисляли ли сте се някога какво ви стимулира?

Ако досега не сте си задавали този въпрос, ви предлагам да извадите лист и химикал и да съставите кратък списък на нещата, които ви дават сили, изпълват ви с енергия, повдигат работоспособността ви и ви карат да действате – генерално.

 Написахте ли го?

Бас държа, че повечето, ако не и всички фактори, които сте изброили са предмети, хора, явления и емоции, които възприемате като положителни.

Сигурна съм, че има думички като „признателност“, „усъвършенстване“, „любов“, „радост“.

Убедена съм обаче и в още едно нещо – никой от вас не е написал „наказание“, „стрес“, „потискане“ и „скандал“, нали?

На пръв поглед това изглежда толкова логично. Но само на пръв поглед. Уж знаем, че хората обичат нещата, които им доставят удоволствие и обратното: не обичат онова, което ги фрустрира по какъвто и да е начин, и въпреки това продължаваме да се държим лошо...

Наказваме децата си, бием им шамари и ги заставяме да мълчат, вместо да ги прегръщаме и след това се чудим защо са станали толкова лоши и ядосани хора.

Нагрубяваме близките и най-обичните си хора и след това плачем, че сме сами и никой не ни разбира.

Експлоатираме подчинените си, караме ги да работят под стрес и се държим лошо с тях и накрая се чудим защо млъкват, когато вървим по коридора и защо напускат при първата се отдала им се възможност.

Отговорът на всички тези въпроси е един – защото лошото води след себе си лошо, а доброто - добро.

В тази стара поговорка всъщност се крие всичко, което ви е необходимо да знаете за околните и отношенията си с тях.

Винаги когато имате съмнение как да постъпите и да реагирате на даден човек, обърнете огледалото и се поставете в неговата ситуацията: помислете на различните ви реакции в различните варианти, в които постъпвате по различен начин.

Като цяло, хората сме доста еднакви, затова, възможността ответникът да реагира също като вас, е огромна. По този начин винаги ще знаете как да постъпите и по какъв начин да се държите с околните, с приятелите си, с любовниците си, със семейството си и с децата си.

Любовта е двигател на живота.

Помислете отново: кога в живота си сте се чувствали най-стимулирани, жизнени и енергични? Не, едва ли е било, когато сте започнали да пиете онези витамини, които така упорито рекламираха по телевизията и които съдържат цялата гама необходими за вас... неща.

Защото всъщност нещото, което ви е необходимо е едно и то не се продава по аптеките или по магазините, а се получава когато целунете любимия човек, когато видите грейналите очи на детето си, когато получите малък комплимент от непознат, или изненадващ жест от добър приятел.

Нежността и вниманието са изключително мощни инструменти, които ще отворят нови, неподозирани хоризонти пред вас. Ако не вярвате, опитайте да сложите усмивка на лицето си и третирайте околните с внимание и нежност поне за един ден. Сигурна съм, резултатите ще ви удивят.

Защото с нежност всичко се постига и най-вече, защото нежността поражда нежност. А вече разбрахме какво ви стимулира най-много, нали?

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

t3ss_ ( преди 12 години )
Вярвам безрезервно в това, но при всеки има един момент, в който околните започват да се възползват от това и да се качват на главата ми. И също толкова често, изпаднала в своята нежност и обич към тях, им позволявам да танцуват там, а аз се надявам сами да се усетят.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар