IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Формулата на бързото решение

9 юли 2014 12 09

Тройното ограничение може значително да облекчи живота ви

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има много интересни начини да облекчите живота си, но често ги пренебрегвате, без да знаете как именно действат. Такъв начин е да действате по правилото за тройното ограничение. Противно на смисъла на ограниченията, това правило е едно от онези, които са градивни и които значително може да ви помогне във всеки един момент, когато сте изправени пред труден избор (и не само труден).

Когато трябва да вземете сложно решение, не се стремете да намерите идеалния вариант – принципът „да имам всичко“ е обречен на поражение. Как работи това?

Когато стока или услуга се характеризира като „бързо, качествено и евтино“, това трябва да изостри вниманието ви. Опитът ни на потребители ни подсказва, че две от трите дадени характеристики взаимно се изключват. Това, което е направено за кратко време, не може да бъде качествено, а високото качество не е евтино, както и за кратките срокове винаги се налага да се доплаща. Това се нарича „принцип на тройното ограничение“, който се състои в това, че от трите изброени характеристики на продукта може да бъдат изпълнени само две.

Този принцип работи практически на всяко ниво и в различен контекст. Например обувките не могат да бъдат евтини и качествени едновременно. Психолозите смятат, че хората са обсебени да търсят идеалния вариант, но изграждат недостижим идеал. Така вземането на решение става много трудно. Единственото, което трябва да направите, е, да приемете правилата на играта – просто изберете само две от характеристиките.

Няма как да имаме всичко и това не би трябвало да ви шокира. Невъзможно е да рискувате и в същото време да се чувствате в безопасност. Немислимо е да сте лидер и в същото време да сте освободени от отговорности. Просто приемете, че има неща, които са несъчетаеми. А животът е серия от компромиси.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
така е, да, не се бях замисляла!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар