IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брак с песимист?

4 юни 2013 14 00

Приемете го какъвто е, но вие не се променяйте

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Може. Стига да не сте от една кръвна група. В противен случай докато всичко ви е наред, ще си живеете добре. Но при първата неприятност и двамата ще потънете в море от апатия.

Песимистите са най-различни:

Агресивни - най-тежкият вариант

Те ненавиждат смеха, веселието и са способни да охладят и най-слънчевия ентусиазъм. С каквото и да се захванете, ще ви убедят, че всичко е безсмислено и ви очаква провал. В тяхната компания всичко вехне и съхне, а меланхолията и черногледството се носят на талази.

„Информирани оптимисти"

Те не натрапват своите възгледи, просто ги считат за най-трезви и далновидни. Ако споделите плановете си, ще ви кажат защо няма да се получи. Ако пък замълчите, и песимистът няма да обели дума.

„Целият свят е против мен"

Този тип песимисти се държат като жертва на ужасна несправедливост. Те не довеждат нищо докрай, защото все не им върви и сами се определят като маркототевци. Но негативизмът им не се разпростира върху околните, така че спокойно може да си общувате, ако имате чувство за хумор, разбира се!

Тревожни

Това са родените песимисти - слаби, плахи и постоянно нащрек за неприятности. С каквото и да се захванат, оплитат конците. Определено имат нужда от едно здраво оптимистично рамо и ще видите как ще се променят.

Маскирани

Не че намират живота за непоносим. Но непрекъснато се жалват и оплакват. Сигурно по този начин получават някакви дивиденти във вид на съчувствие, съпричастност или просто услуга. А може би им е добре да се чувстват „леко нещастни". Но спокойно, псевдо-песимизмът не е заразен.

Как се живее с песимист?

В някои случаи, но само в някои - лошото настроение е заразително. Една-единствена дума или жест са достатъчни, за да се изпари ентусиазмът ви. Не ви ли се иска да избягате по-надалече от такъв човек? Ако отговорът е „Не" (ех, любовта е сляпа), се опитайте да не загубвате усмивката си!

Най-важното, не си позволявайте да потънете в черната дупка на песимизма. Каквито и мрачни прогнози да прави любимият ви, си повтаряйте, че това е просто особеност на характера му. И далеч не всичко се случва така, както е очаквал.

Ако песимистът недоумява защо сте толкова весела, ами - просто си останете такава!

Песимистите обичат тежка литература, драми и хорър филми. Деликатно и незабележимо му пробутвайте забавни книги и комедии. Насочвайте вниманието му към филмчета за живата природа или шоупрограми.

Научете своя мърморко да живее тук и сега и да се наслаждава истински на хиляди дребни неща - вкуса на виното, цвета на небето или песента на чучулигата.

Отдайте се на удоволствия – италианска кухня, бейзбол, ходене на кино или скачане с парашут, вие си знаете. И се постарайте по-често да създавате такива положителни емоции. Вашият песимист може и да не се превърне в лъчезарно слънчице, но поне ще спре да мърмори... за малко.

Автор: Светлана Видинска, info@tialoto.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари