IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпи, бременна съм! 

29 юни 2013 12 08

Ами сега какво?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

На бас, че повечето мъже изпадат в шок при произнасяне на тези думи. Дори и най-печените мъжкари са подвластни на стреса, а какво остава за всички, които са извън тежката категория. Обикновено всяка жена си представя как той вече е подскочил от радост и с все сила е запрепускал да купи букет, но истината е, че повечето доста нерешително питат „Ама сигурна ли си"? Затова психолозите милостиво разделят бъдещите татковци в 5 категории:

Таткото материалист: „Радвам се, естествено, но кажи ми какво ще правим сега"

Инженери, програмисти, бизнесмени и въобще по-голямата част от мъжете реагират точно така - без следа от някаква лирика. Не че не се радват за бебето, но главата им почва да пуши какво ще стане след като се роди. Всичките тези задачи – като къде ще ражда жена му, къде ще постави креватчето, му се струват безкрайно сложни за решаване и затова не очаквайте да подскача от възторг - той твърде делово е приел новината. Той не е студен, не е лишен от емоции – даже напротив. Бъдете сигурна, че ще полага всички грижи за вас и бебето. Затова нека дойде с вас в кабинета и види сам на монитора новия живот - със сигурност ще стане още по-отговорен.

Вечният работохолик: „Чудесно! Сега ще трябва да работя още повече!"

Такъв татко ще покаже любовта си като двойно ще полага усилия да обезпечи семейството си и двойно грижите за вас. Това натоварване понякога е пряко силите на един човек, затова се постарайте да му създавате у дома максимален комфорт. И да го успокоявате доколкото може да се успокои един работохолик. Но може да обикаляте спокойно магазините, да ходите заедно на консултации и задължително поне веднъж в седмицата да го карате активно да си почива. Той ще разбере и вашата потребност от спокойствие и нежност. Иначе може да пропусне не само цялата ви бременност, но и първите години от живота на бебето, а това в никакъв случай не трябва да става.

Психологически неподготвеният: „О, нищо лично! Но ти какво мислиш по този повод"

В такъв момент ви трябва само едно – време. Не се ядосвайте, ако любимият е гневен или ходи като отнесен, или изкарва цяла вечер с приятели, или се е залепил буквално за компютъра. Бъдещият татко просто е в депресия. Предстоят му големи промени и той е като ударен по главата. Сега зависи от вас що за татко ще стане той. Ако ви гледа спокойна и весела, той също ще се успокои, че няма нищо страшно и че светът продължава да си се движи по неговия си път. Депресията ще се замени с любопитство. Постарайте се да не го стряскате с разни задачи, докато сам не почувства нужда да демонстрира вниманието си. Съвсем небрежно обаче му разказвайте за промените в тялото си и колко много се радвате на бебето. Постепенно той ще прави асоциация че вашата усмивка се дължи на бъдещия живот и буквално ще се зарази и той. И когато се появи бебето, той ще бъде напълно готов.

Вечно съмняващият се: „Всичко това е добре, но все пак... толкова неочаквано..."

За този татко също трябва време да го осъзнае и приеме като факт. Затова се събирайте с приятелки, с близки, просто го оставете да размишлява. Вероятно са му пълнили главата, че бременните жени са пълни истерички и вие докажете, че изобщо не е така. Освен това тези мъже стават съвсем други, когато видят с очите си малкия дребосък – тогава всичките им съмнения рухват и стават прекрасни бащи.

Свръхемоционалният: „Ти си бременна! Ти си бременна! Ние сме бременни!"

Е, наистина ви е провървяло с такъв мъж. Не е нужно да правите нищо. Той сам ще се запише на курс, сам ще предложи да ви отведе на консултация, ще ви засипе с подаръци, ще ви приготви зеленчуци на пара... Той се чувства истински мъжкар и е толкова горд, че не се притеснява да демонстрира цялата гама от чувства, които изпитва с познати и непознати. Страхува се да не сгреши нещо и се вторачва във всички дреболии. Да, вие сте глезеното дете на Съдбата и на своя наистина уникален съпруг. Така че, нека ви глези сега, а по-късно ще се глезите тримата.

Автор: Светлана Видинска, info@tialoto.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

жена ( преди 10 години )
както и да реагира, важното е в погледа му да има радостно вълнение, а не досада и страх.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
hihi ( преди 10 години )
Има още един - според мен даже най-често срещания вид реакция и тя е "Да бе, не е вярно" LOL
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Славка Згурова ( преди 10 години )
Честно казано не разбирам защо спорите. Статията е за това как РЕАГИРАТ мъжете при новината, а не как я научават. И защо трябва да се гледа на всичко от сериозната страна? На мен пък лично ми е писнало от черногледи новини, репортажи и статии. Хайде моля ви спрете да правите драми от нищо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ева ( преди 10 години )
Не е точно така. Моят мъж изобщо не разбра, че съм бременна и в крайна сметка го научи от баба ми - 80 г. жена (!) и то от едно гостуване при нея веднага ме "разконспирира". Добре че таткото реагира супер емоционално и готино и в крайна сметка си заслужаваше да ми пропадне "изненадата".
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ох, пак ( преди 10 години )
Отново преписани глупости оттък или там!Ta когато двамата живеят заедно, няма как да не знае кога си бременна. Отдавна са отминали времената на женските тайни, и незнанията на мъжете... Романтика от 18-19 век!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар