IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

4 странни, но вкусни кулинарни вълшебства

23 юли 2011 09 00

Небцето и коремът ви как понасят вашата развихрена фантазия?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Автор: Лейди Топшоп

Ако сте от онези заклети традиционалисти, които смятат, че соленото и сладкото не е нормална комбинация, то е време да ви кажем нещо - нормалното е скучно, време е за експерименти! Така че спрете да третирате своите тигани, като роб на палачинките и омлета. Използвайте лятното си настроение да сътворите малко по-лудички кулинарни вълшебства!

От нас съставките, от вас - блюдото.

Пъпеш с шунка - испанското вдъхновение. Не, изобщо не бързайте да обръщате глава! Повярвайте, тази иберийска вкусотия ще ви накара да погледнете с други очи на летния десерт! Без съмнение, този слънчев плод върви чудесно с мед, но ако го гарнирате с нещо по-месно, ще си оближете пръстите! В първия момент може да ви се стори леко странно, но докато се чудите дали ви харесва или не, чинията ще вика за още.

Диня със сирене. Ето на това му казваме класика! Но, ако си мислите, че я е измислила баба ви, много се лъжете! Освен ако тя не е гъркиня! Тази салата е традиционно гръцко предястие. Чудесен вариант за лятното ви разхлаждане. Ако пък се престрашите съвсем малко и добавите и домати...за Бога, нима още има някой, който не е опитал това вълшебство?!

Яйце на вестник. Това вече отвсякъде си е нашенско! Всичко, което ви е нужно, са яйце и хартия за печене (или вестник). За да придобият леко хрупкава коричка, похлупете с капак от тенджера. Вземете мек хляб и нападайте! Хартията не се яде!

Праскови с извара. Едва ли някога сте си представяли тези две съставки заедно! Не само, че е възможно, но е и престъпно апетитно! Затова не се мръщете, а спретнете един плодово-млечен десерт, за да впечетрите гостите си довечера.

Странните и неочаквано добри комбинации в кухнята съсвем не се изчерпват до тук! Но ние ви предлагаме няколко от най-горещо препоръчаните за сезона! А и какато ви казахме - от нас идеите, от вас - шедьоврите! Дъската за рязане и ножът са на ваше разположение - шокирайте дори тях!

 

Автор - снимка

КоментариКоментари

AnimaAlma ( преди 13 години )
piling, мисля, че stasungera определено няма нужда от офталмолог, защото имаше проблем с графичното оформление на статията и номер 4 не беше в курсив.Ти пък от своя страна спокойно може да ни спестиш цитатите от Уикипедия - на нас и на stasungera, която определено знае какво е хамон и не е нужно да я осветляваш по въпроса!Откровената глупост, че испанците не ядяли "много" от въпросната шунка, защото има била скъпа, изобщо няма да я коментирам.За иформация на автора на статията, пъпешът с шунка е италиански специалитет (Prosciutto col melone), макар и да е навлязъл в много други национални кухни.Поздрави на всички и хубав ден!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
stasungera ( преди 13 години )
Хъх, просто не ми беше излезнало преди. Имам предвид, че нещо явно ми бе излезнала половината страница и затова мислех, че са три. ;) Относно хамонът, не го казах така, защото хората надали са много запознати с това - те дори правилно паейя не казват, а го изговарят паеля, което е абсолютно грешно. Но както и да е... Относно този деликатес - по заведенията е скъп, но кой е казал, че когато вкъщи има хамон и пъпеш не може да се направи домашно? Много е вкусно и определено заслужава да се пробва поне веднъж. Вярвай ми, яде се достатъчно - дори и да нямат пари, испанците винаги гледат да се угоят - чревоугодни хора са! Казвам ти го със сигурност, защото все пак съм ставала свидетел на това със собствените си очи. ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
piling ( преди 13 години )
Голяма е вероятността да си сляпа :) Отиди на офталмолог. Четвъртото е "праскови с извара". Явно има хора, които четат и търсят само някакъв недостатък, за да се заяждат. Относно испанската шунка - казва се хамон - вид сухо-сушена испанска шунка, приготвена от заден бут на прасе от породата Иберийска ***. Също така, не вярвам,че в Испания се яде "много", защото е доста скъпичко дори за испанците. А сега потърси очен лекар :D
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
stasungera ( преди 13 години )
Аз ли съм сляпа или наистина е така, но в заглавието е написано "4 странни, но вкусни кулинарни вълшебства", а в самия текст са посочени три. Доста голяма издънка е това! А относно пъпеша с шунка - ами единственото, което мога да кажа е, че е страхотно, но за съжаление в Испания има един вид шунка, който е директно от бут, осолен и престоял (тоест все пак е сурово, един вид като пъстърмата - давам пример, за да ме разберете какъв е процеса), от прасе и тука се яде много и на вкус е доста по-различно от нормалната шунка и крайният резултат изобщо няма да е същият, ако не се пробва баш оригиналът.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар