Консумацията на храна, която не е богата на омега-3 мастни киселини, улеснява появата на депресия у детето по-късно през живота му, сочат резултатите от ново изследване.
Оливие Манзони от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания и негови испански колеги са установили, че недостигът на омега-3 мастни киселини в мозъка влияе върху предаването на сигнали между невроните.
Изследователите са на мнение, че получените резултати са свързани с първите биологични доказателства за съществуване на взаимовръзка между хранителен режим, беден на омега-3 мастни киселини, и депресията.
Изследване с мишки показа, че бедният на омега-3 мастни киселини хранителен режим намалява функциите на неврони, замесени в контрола на емоциите.
Основните мастни киселини са липиди, които организмът не може сам да произведе и си набавя чрез храната. Недостигът на омега-3 мастни киселини има влияние през периода на развитие на мозъка.
У мишките смущения, дължащи се на недостига на омега-3 мастни киселини, са наблюдавани в най-малко две зони на мозъка, свързани с възнаграждението, мотивацията и регулирането на емоциите.
Тези мозъчни зони съдържат многобройни рецептори CB1R, които са от голямо значение за предаването на сигнали между неврони. У гризачите, консумирали храна, която е бедна на омега-3 мастни киселини, тези рецептори вече не функционират и това води до поява на депресия.
Решението: яжте всякакви видове морска храна, зелени листни зеленчуци, масло и ядки.