IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ето как се постига холивудска усмивка

10 април 2013 05 20

Идеално бели зъби... защо не?!

Д-р Даниела Стефанова, Снимка: Medical Dent

Д-р Даниела Стефанова, Снимка: Medical Dent

Когато се усмихват от екрана, просто не можем да свалим очи от тях. И всички те имат страхотни, равни бели зъби. Така ли са се родили? НЕ! Просто всички са минали през стоматологичния кабинет и сега не спират да показват чаровните си усмивки.

В Холивуд е трудно да видиш някоя звезда, която да не се е погрижила за белите си зъби. Все пак в шоубизнеса прожекторите блестят с ослепителна светлина и всички недостатъци лъсват мигновено. И докато преди години можеше да си зададем въпроса „как го правят", днес това не е тайна – с помощта на фасети (в частен случай на коронки и импланти).

Предаване като риалитито „Пълна промяна" многократно показа нагледно как участничките се сдобиват за кратко със сияйни усмивки. Но дори и да нямате щастието да попаднете в подобен телевизионен формат, може да се отбиете в стоматологична клиника Medical Dent, където екип от професионалисти с удоволствие ще се погрижи за Вашите бели и равни зъби.

Ако не сте наясно какво представляват фасетите и кога е добре да се възползвате от техните предимства, вижте какво сподели д-р Стефанова, която е експерт в работата и поставянето на тези миниатюрни керамични покрития.

Бихте ли се представили с няколко думи пред нашите читатели.

Аз съм д-р Даниел Стефанова. Завършила съм денталното си образование в Германия в град Йена. Работила съм известно време в Германия и от година и половина работя в клиника Medical Dent като интересите ми са насочени основно в естетичната рехабилитация на усмивката и Церек.

Какво представляват фасетите?

Най-просто казано фасетите са керамични плочки, които се лепят върху предната повърхност на зъбите. Това е класическата фасета. Тя покрива режещия ръб и предната част на зъба, който малко се подкъсява преди поставянето ѝ и ако има по-големи дефекти, тогава фасетите са малко по-обемни.

Какви дефекти могат да коригират фасетите освен цвета?

Те помагат, както за коригиране и промяна на цвета на зъбите, така и за корекция на малки нередности във формата на зъбите. Формата на зъбите може да се промени като се изгладят неравностите и дори е възможно разстоянието между два отделни зъба да се намали.

Формата на зъба променя ли се преди поставянето на фасети?

Зъбът се изпилява минимално, много по-щадящо от коронката. Изпиляването е само с цел да се набразди емайла, като след поставянето на фасетите не се усеща голяма чувствителност на зъба.

Кога препоръчвате фасети, вместо стандартно избелване на пациенти, желаещи промяна в цвета на усмивката си?

Решаващото в случая е какво иска пациентът. Ако става въпрос за промяна само на цвят, разбира се, избелването е много по-щадящо. Пациентът трябва да знае, че избелването е нещо, което се поддържа, т.е. трябва да се прави редовно, докато с фасетите веднъж се постига цвят и той не се променя повече. Но и фасетите имат нужда от поддръжка, която се постига с определена хигиена на зъбите.

Как се поставят фасетите?

Фасетите се лепят химически за зъба, като фотополимерните пломби - с цимент, който е сходен на използвания за поставяне на пломби. При правилно поставяне те стават едно цяло със зъба и по никакъв начин не си личи, че върху него има допълнителна намеса.

Откривате ли разликите? Снимка: 57dental.com

На всички зъби ли може да се поставят фасети?

Може на всички, но в най-честия случай се поставят само във видимата част на усмивката, т.е. до петите зъби, тъй като се води, че тази част е най-видимата, когато човек се усмихва.

Какви видове фасети има?

Фасетите са керамични покрития, като има разлика във вида керамика, който се използва за изработката им. Това се преценява и съобразява от стоматолога в зависимост от това дали пациентът си трие зъбите, като в този случай например, керамиката трябва да е малко по-здрава, за да издържи на повече натоварване.

Също така фасетите могат да се различават по обема, който е необходим да се изпили от зъба. Има т.нар. мини фасети, които не покриват цялата повърхност на зъба, а просто коригират даден дефект. Това е нещо ново, което се практикува основно в САЩ. Мини фасетите са като кръпка, която перфектно се слива със зъба. Да кажем, че зъбът има чудесна форма, но му липсва един ъгъл или пък има разстояние между него и другия зъб, което пациентът не харесва, той може да го промени с помощта на мини фасети.

С възрастта венецът се вдига. Как се процедира тогава, ако вече на съответния зъб с повдигнат венец има поставена фасета?

При един здрав зъб, ако венецът започне да се вдига леко, наличието на фасета не личи. Може да се види корена на зъба, но този зъб изглежда като този, върху който няма фасета. Тя е много фина, така че не се забелязва никакво удебеляване на зъба.

Фасетите влияят ли по някакъв начин на венците или на друга част от устната кухина?

Не. Те са изцяло върху повърхността на зъба и не причиняват дискомфорт на венеца.

Под тях може ли да се образува кариес или други нарушения на зъба?

Кариес може да се образува на границата между зъба и фасетата, ако човек не си почиства правилно и редовно зъбите, ако там се задържа зъбна плака или съответно, ако фасетата не е изработена и поставена правилно, така че да залепва плътно към зъба.

Ако това се случи, фасетата трябва да се свали, за да се оправи кариеса, защото иначе се получават кръпки – керамика върху керамика, което не е правилно.

След поставяне на фасети пациентът може ли веднага да премине към „нормалния си начин на живот – да се храни, да пие течности и т.н.?

Да, няма никакъв проблем, Може веднага да консумира храна и напитки. Единственият дискомфорт, който може да усети за кратко, е лека болка във венците, тъй като при самото поставяне на цимента и почистване на зъба, те се травмират до някаква степен. Но тази чувствителност отминава в рамките на 1-2 дни.

При някои пациенти се наблюдава свръхчувствителност на зъбите, но това е строго индивидуално от типа зъби и отминава бързо. При тези пациенти обикновено нанасяме специален гел, който да притъпи дискомфорта.

Ето на това му се казва "холивудска усмивка"! Снимка: laytonhillsdental.com

Холивудските звезди с фасети ли постигат блестящите си усмивки?

В много голям процент от случаите. Фасети и коронки – зависи от дефекта на зъба. Ако има по-големи дефекти, например някакви по-големи пломби, трябва да се изпили зъба по-обстойно, за да може те да се обхванат изцяло и това предполага поставянето на коронки.

Фасетите имат ли „срок на годност"?

Самата фасета е изключително трайна. Нейната подмяна зависи по-скоро от това, което се случва около самия зъб – вторичен кариес, джобове, отдръпване на венци... За да няма подобни проблеми трябва една оптимална хигиена на устата и редовно почистване на зъбите при стоматолог, което е достатъчно, за да имаме фасети 15-20 години.

Българинът отворен ли е към поставянето на фасети? Има ли много желаещи у нас, които искат да променят усмивката си с тяхна помощ?

Определено броят им нараства все повече. Но много често идват пациенти, които нямат нужда от промяна на формата или искат фасети, когато няма възможност да им се направят такива и трябва директно да се премине към слагането на коронки.

Важно е да се знае, че фасетите коригират цвета и формата на зъбите, но когато няма няма големи разминавания във формата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари