IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да подмладите косата си

14 юни 2013 14 40

Шест експертни съвета

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вярно е, че косата не се сбръчква с времето, както кожата, но и тя старее с годините. За съжаление тя посивява, изтънява и става по-вяла и чуплива. Процесът на стареене на косата започва някъде след 30-тия рожден ден на човек. Добрата новина е, че не е нужно да си слагате ботокс, за да се справите с този проблем. Ето шест съвета как да се грижите за косата си, така че тя да бъде по-лъскава, по-жива и по-млада на външен вид и при допир.

1. Използвайте по-малко шампоан

Предозирането на шампоан и особено на тези с прекалено пенливите формули, е вредно за косата. В рекламите се казва, че те съдържат липиди, които увеличават блясъка и предотвратяват чупенето на косъма, но реално те вредят на скалпа и го правят по-чувствителен. „Имате нужда само от малко шампоан по дължините и по корените", казва фризьорката Натаниел Хокинс. „Винаги избирайте шампоани с хидратиращи формули или такива, които предпазват цвета на боядисаната коса." Не забравяйте да изплаквате шампоана обилно, за около минута, ако искате лъскава коса. „Хората не осъзнават, колко зле влияят на вида на косъма неизмитите остатъци от шампоан", казва дерматологът Франческа Фуско.

2. Взимайте мерки срещу косопада

„Почти половината от жените страдат от косопад след определена възраст", казва Лиса Ишии, професор по реконструктивна хирургия. Ако забележите, че косата ви пада, трябва да си купите шампоан с формула с ниско pH и да си миете косата по-редовно. Маслата, които се натрупват около фоликула, може да правят корените на косата ви по-уязвими. Не вярвайте на теорията, че прекаленото миене е вредно. Загубата на коса е проблем, който няма нищо общо с физическите неща, които правим за нашата коса. Това включва сушене, миене, изправяне, боядисване и т.н.

3. По-полека с мократа коса

Вие знаете, че косата е най-крехка, когато е мокра, поради което никога не я търкайте с хавлиена кърпа. С времето косата става по-крехка и дори сресването и след душ не е за препоръчване. Ако все пак сте свикнали с този метод – използвайте широк гребен и повече балсам за разресването ѝ. Веднъж или два пъти седмично си слагайте маски с етерични масла, като слънчоглед и кокос.

4. Намалете употребата на сешоара

Сплесканата, рядка, суха и чуплива коса изглежда още по-зле, след като бъде изсушена със сешоар. Машите и пресите също я увреждат още повече. Най-добре е да намалите до минимум топлинния стайлинг на косата си или да преминете към по-малко вредните модели сешоари с йонни, както и към керамичните преси. Дори да се снабдите с такива използвайте преди топлинната обработка спрей за защита на косата. Той покрива косъма със слой от силикон и така го защитава.

5. Пазете си цвета

Имайте предвид, че минералите и хлорът в чешмяната вода карат цвета на косата да избледнява, затова е добре да използвате продукти, които да предпазват боядисаната ви коса. Избягвайте тези, които съдържат алкохол, тъй като той изсушава косата. Спирайте се и на продукти с SPF фактор, който да защитава косата ви от слънцето през лятото.

6. Носете косата си пусната

Високите и ниските конски опашки, плитките и коковете са модерни в момента, но те дърпат косата от корена, което е лоша идея. Честото връзване на косата може да ви направи да изглеждате с оредяваща коса, тъй като косъма ви се начупва повече от ластиците и шнолите. Вместо това, помислете как да добавите още текстура на косата си. "Малко обем прави косата да изглежда по-здрава", казва фризьорката Серж Норман и добавя: "Но височината не трябва да е твърде близо до лицето, защото го прави да изглежда по-старо. Освен това избягвайте продукти, които правят косата твърда (гел, пяна и мус)".

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари