IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скенер диагностика за здрава кожа и коса

10 юли 2013 07 40

Едно сканиране на лицето и скалпа може да ви покаже какви са проблемите ви в тези зони и как да се справите с тях

Д-р Слава Божинова, Снимка Jewel skin

Д-р Слава Божинова, Снимка Jewel skin

Знаете ли какъв тип е вашата кожа? А знаете ли дали е предразположена към дехидратация, пигментация и омазняване? Един преглед при дерматолог може да ви даде някои отговори, но най-точният начин да установите състоянието на кожата на лицето си, е с помощта на скенер диагностиката.

У нас тази услуга се предлага от клиника Jewel skin, като един от специалистите, които я извършват, е д-р Слава Божинова. Тя е с дългогодишен опит в сферата на дерматологията и е признат експерт-дерматолог, който освен в Jewel skin работи и в Университетска болница Александровска.

Д-р Слава Божинова препоръчва горещо скенер диагностика на лицето, тъй като тя показва точно какви са проблемите на кожата и помага за изготвянето на индивидуален план на лечение.

Дерматоложката ще ни разкаже и за друг тип скенер, който помага за диагностицирането и решаването на омразния косопад и заболявания на скалпа.

Какво представлява скенер диагностиката на кожата?

Това е 3D диагностика на състоянието на кожата, което се прави с американски апарат. Апаратът работи с уникален софтуер, който позволява да се онагледят визуално и най-малките несъвършенства по кожата. За целта той прави две последователни лицеви изображения, които показват положението в дълбоките слоеве на кожата.

Самата процедура протича по следния начин: Пациентът поставя брадичката си върху специално пригодена стойка и си затваря очите. Тъй като апаратът не уврежда зрението, не са необходими предпазни очила. Системата сканира кожата за 20-30 секунди и прави две последователни лицеви изображения. Софтуерът обработва в дълбочина образите и на самия компютър излизат съответните анализи на отделните компоненти.

Снимка: Jewel skin

Какво може да ни каже той за кожата ни?

Той ни показва пет неща: сканира в дълбочина на слоевете на кожата за пигментации и местата, които са предразположени към образуването им; показва съдовата компонента на кожата, т. е. дали имаме разширени капиляри, които могат да станат видими; показва нивото на хидратация на кожата, зависещо от наличието на хиалуронова киселина, която след 20-годишна възраст започва да намалява; показва ни и състоянието на колагено-еластиновата мрежа и големината на порите.

А дава ли ни решение на проблемите, които излизат при анализа?

Да, разбира се. Когато пациент се обърне за естетична консултация, е удачно консултацията да започне с този скенер, за да се види изходното състояние на кожата в дълбочина и да се направи една индивидуална програма, подходяща за кожата на този пациент. И след извършване на процедурите отново може да се направи скенер, за да се види ефектът от тях.

Кожата търпи изменения с времето. На какъв период от време е хубаво човек да си прави скенер на кожата, за да отчита промяната в нея?

Хубаво е да се прави подобна процедура на всеки 5-7 години, защото за това време кожата ни търпи по-драстични структурни и клетъчни изменения. Като цяло самият скенер няма вредно облъчване, така че ако човек реши, може и всяка година да си прави съответния анализ, особено при възникнала пигментация след море или поява на разширени капиляри.

Разкажете ни малко за скенер диагностиката на косъма.

Тя се извършва на принципа на дигиталната микроскопия. Напълно безболезнена е. Апликаторът на скенера се придвижва по скалпа, като това продължава няколко минути. При него се оглежда самият скалп, за да се определи дали има себорея, микоза и т. н. и може да се види дали има аномалия или заболяване на самия косъм.

Кога се прави скенер диагностика на косъма?

По принцип тази скенер диагностика се прави най-вече при хора, които се обръщат с проблем косопад. Важно е да разберем на какво се дължи този косопад и какъв тип е той.

Кои са най-честите причини за косопад?

Обикновено той се дължи на стрес, бременност и раждане при жените, заболяване на щитовидната жлеза, продължително боледуване, хормонален дисбаланс, драстични диети и неправилно хранене.

Д-р Славова извършва процедурата мезотерапия за коса. Снимка: Jewel skin

Какви процедури предлагате за справяне с косопада?

Зависи от причината за него. Ако той е причинен от щитовидната жлеза, трябва да се решава този проблем, защото докато го има, няма как да спре да пада косата. Иначе за подпомагане на самия растеж на косата и за събуждане на заспалите космени фоликули може да се приложи мезотерапия.

А какво представлява мезотерапията за коса?

Мезотерапията на скалпа представлява интрадермално инжектиране с ултра тънки игли на коктейл, съдържащ естествени нетоксични компоненти в ефективна концентрация. Съставките на коктейла включват важни аминокиселини и витамини от групата B.

Ефектът от нея се усеща около 2 месеца от започването на терапията. Не е достатъчна една процедура, а трябва да се направи курс от поне 8 на брой сесии, проведени през интервал от 10 дни. Резултатът е стимулиране на космения растеж, намаляване на косопада и укрепване на косата. Мезотерапията е подходяща и при мъже, и при жени със засилен косопад и алопеция – оплешивяване, при менопаузен косопад, след спазване на драстична диета и раждане. Като първоначален индикатор, че тя действа е намаляването на косопада.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари