IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво казва цветът на косата ви за вас?

12 февруари 2014 09 00

Поддържането на цвета на косата издава някои черти от характера на притежателката ѝ

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Козметичните редактори на Elle проведоха интересно изследване сред колористи, фризьори и психолози за предпочитанията на жените за цвета на косата им. Според колористите (професионалистите, които разработват нюанса на цвета, който съответства най-добре на всеки индивидуален типаж) преценката за цвета на косата издава някои особености в гледната ви точка към живота.

Според изследване, проведено от скандинавски учени, мъжете намират брюнетките за по-отзивчиви, блондинките – за по-уязвими, а червенокосите за по-надменни. Тези обобщени наблюдения остават широко разпространени и днес.

Ето какво казват цветовете на косите за техните притежателки.

Платинено руси

Само 10 % от жените в света са естествено руси. Това налага особено внимание към този цвят – получаването му чрез боядисване и поддържането му. И разбира се заслужава най-голямо внимание.

Според наблюдателните коафьори и колористи, блондинките са жени, които се забавляват повече. Поддръжката на цвета им е доста изискваща грижи и се налага да бъде редовна – на всеки 4 седмици задължително боядисване на корените. Тонът на платиненото русо трябва да съответства на тена на кожата и на грима, който е подходящ за индивидуалното излъчване.

Златисторуси

Трудно е да не сравните златисторусите блондинки с два култови иконични образа: изненадата, която излиза от тортата и момичето тип „съседка за секс“. Но отвъд сексапила златисторусият нюанс говори за забавен и отворен характер, за комуникативна личност с оптимистичен поглед върху света.

За да постигнете златисторус цвят, не трябва да бързате с боядисването – има опасност да залитнете към рижавия тон, без да го искате. Използвайте боя с най-много два тона по-светла от вашия цвят. Многоизмерен цвят може да постигнете, като използвате два тона на русото. При избора на цвят, трябва да избягвате боя за коса, в чието име се съдържа думата „мед“.

Омбре

В последните сезони погледът ни се пренасити от преливащи нюанси в косите ни. Но е факт, че този ефект е знак, че сте модерни и обичате тенденциите. Това боядисване не изисква редовна поддръжка и доста облекчава дамите. Следователно изборът му говори, че жената обича безгрижието и невинаги играе на сигурно.

За постигането на този резултат в косите не се изисква непременно посещение на фризьорски салон. Трябва обаче да избирате нюанс за светлия цвят в тон, който да съответства на цвета на косата ви, за да избегнете твърде голямо разминаване. Изчислете правилно от каква височина да започне светлата част – така може да подчертаете скулите си или цвета на очите си.

Брюнетка

Вярно или не, в съзнанието си повечето хора възприемат брюнетките като сериозни, уравновесени, умни и със силен характер жени. И тъй като естествените брюнетки са повече, нюансирането на цвета им към по-светло или по-тъмно е доста лесно. А красотата им се откроява.

Когато избирате цвят за кестенявата си коса, внимавайте да не е твърде тъмен тон – това може да направи косата ви твърде мрачна и тежка, а не богата и витална. Избирайте боя с много протеини и омекотяващи съставки – това дава блясък на косъма.

Черна коса

Този цвят носи известна мистериозност в излъчването на притежателката си. В същото време е знак за известна доза творчески способности, които тя проявява.

При избора на черно или много тъмнокафяво за косата ви, избягвайте пепелявите нюанси, които ще я направят да изглежда без обем и скучна. В зависимост от времето, в което оставите да действа боята, ще се промени и интензивността на тъмния тон. Задължително нанасяйте маска за коса, за да запазите блясъка след всяко боядисване. Ползвайте балсам за тъмни коси, който ще гарантира, че цветът ви ще запази дълбочината си за дълго.

Червенокоси

Само между 2 и 6% от населението на света могат да претендират, че са с естествено червена коса. Така че, също както естествените блондинки, червенокосите са рядка порода. Поради някаква причина, оказва се, че са силни жени с буен нрав и неслучайно в повечето приключенски филми главните героини са рижави.

Когато постигате този цвят с боя за коса, внимавайте да не изсветлите тона прекалено много. Също така не мийте боядисаната си коса с много топла вода, тъй като това помага на цвета да избледнява по-бързо. Задължително използвайте шампоан за боядисани коси или сух шампоан. Това ще ви помогне да намалите честото миене на косата.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари