IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кератин = силна и здрава коса

7 март 2014 09 00

За какво ни е нужен кератинът и кои продукти възстановяват повредените коси?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всички знаем, че добре изглеждащата коса може да накара една жена да се чувства красива и уверена, което пък я прави и страшно привлекателна. Тънката и слаба коса често може да понижи настроението и самочувствието ни. Много продукти за коса ни дават временен обем и блясък, но косата не се нуждае само от обем, а от здравина и гъстота.

Кератинът е един вид протеин. Той присъства в човешкия организъм и е строителен материал за косата и ноктите. Косите се състоят от почти 95 % кератин и от неговото количество зависи външния им вид – плътност, гладка повърхност и блясък, както и структурата – права или къдрава (къдравите коси са по-порести и в тях съдържанието на кератин е по-малко в сравнение с правата коса).

Кератинът се характеризира с висока устойчивост на механично въздействие, ето защо здравите коси могат да издържат силно напрежение, без това да ги повреди. Строежът на косъма прилича на тухлена стена, но тухлите са кератинът.

Ако косата е здрава, то „тухлите“ са здраво прилепнали една към друга и защитават косъма от повреди. Но ако кератиновите „тухли“ са с деформирани или разрушени връзки помежду си, това води до чупливост на косъма. Причините за тези изменения може да бъдат различни – стареенето на организма (когато производството на протеини е забавено по естествен път), негативното въздействие на околната среда като ултравиолетови лъчи, хлорна вода, използване на висока температура за стилизиране.

Първите признаци на липса на кератин се забелязват лесно – косата е нееластична и губи обем и блясък.

Новите продукти за грижа и за стайлинг на косата не са в състояние да решат проблема, но поне запълват недостатъка на това вещество в космената структура. Учените успяха да изолират протеин в течна форма, идентичен с кератина в косата ни, от овча вълна и влакнодайни култури като царевица, пшеница и соя.

Този кератин работи на принципа на хоросана за тухлите – попълва нарушените зони и „имитира“ естествения слой в повърхността на косъма. Въпреки това, той действа само на повърхността, до момента, в който спрете да използвате продукти с кератин. Но все пак това може да продължи толкова дълго, колкото сами пожелаете. Кератинът е безопасен и е от полза не само за повредени, но и за здрави коси, като ги съхранява здрави, силни и с гладка повърхност.

Реструктуриращ спрей-грижа за увредена коса с Про-кератин и серамид Elseve (L'Oreal, 6.85 лв.), възстановяваща маска с кератин Phytokeratine (Phyto, 50 лв.), балсам за коса с растителен протеинов дериват керафил Goodbye Damage (Garnier, 4.38 лв.), регенерираща маска с кератин за изтощена коса Pro-Keratine (L'Oreal Professionnel, 19.90 лв.), спрей-грижа за слаба и тънка коса Thick & Strong (Pantene, 9.95 лв.)

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )