IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красотата на косата започва с измиването ѝ

13 май 2014 12 42

Вижте основните и лесни стъпки за правилното измиване на косата

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Измиването на косата е най-важното условие за нейното здраве и красота. Преди да изберете продуктите за грижа и стилизиране, трябва да се интересувате дали правилно я миете. От поддържането ѝ се определя дали ще имате пърхот, дали ще се омазнява бързо косата, дали скалпът ви ще е в добро състояние, дали ще имате косопад и други.

За да имате блестяща, витална, гъвкава и силна коса, е необходимо да следвате няколко прости стъпки за измиването ѝ. Най-важно е почистването на скалпа и използването на естествени продукти, които не изсушават косъма и скалпа.

1. Почистване на скалпа.

По-важно от самото измиване на косата е почистването на скалпа. Необходимо е да премахнете добре натрупания себум, пърхот, замърсявания и мазнина. Разнесете малко шампоан между дланите си, смесете го с няколко капки вода и започнете да масажирате скалпа. Разпределете го внимателно навсякъде, за да сте сигурни, че почистването е равномерно.

2. Масажирайте космените фоликули.

За да бъде добре почистена косата, важно е да втривате добре шампоана върху скалпа и в кичурите с масажни движения. Ако косата ви е много дълга, прегънете я върху главата или се наведете с лице към пода. Нежно масажирайте целия скалп и особено задната и страничните части. Избягвайте търкане или триене, тъй като това може да увреди косъма.

3. Правилно измиване.

След като сте разнесли шампоана добре из цялата площ на главата, оставете го да действа поне 5 минути. През това време или масажирайте скалпа, или обработвайте тялото. Изплакването е добре да става с хладка вода – топлата вода допълнително уврежда космените фоликули. Нежно спускайте пръсти през кичурите, докато ги изплаквате, за да се убедите, че косата ви е напълно чиста.

4. Повторно измиване.

Ако косата ви е много мазна или не се измива лесно, вероятно се налага да повторите измиването с шампоан. Това е дори препоръчително за мазната коса.

5. Измивайте косата си толкова често, колкото е необходимо.

Хората с мазна коса трябва да я мият по-често от тези, които имат суха или нормална коса. Мазната коса се замърсява по-бързо, което води до образуването на себум и пърхот. Мекият шампоан е подходящ за ежедневна употреба, тъй като може да причини щети като сухота на скалпа или на косъма. Сухата и нормална коса се мие средно два пъти седмично.

6. Грижа и поддържане.

Планирайте най-малко два пъти в месеца масаж на главата при специалист – това ще помогне да премахнете натрупания себум. Масажът на скалпа отпуска, подхранва космения фоликул, тъй като раздвижва циркулацията на кръвта. Така косата ви расте силна и блестяща.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Зависи от косата. Аз я мия винаги по два пъти и то 3-4 пъти в седмицата. И е перфектна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
според мен е грешка косата да се мие по два пъти - пробвала съм, и се изсушава много повече
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар