IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо през лятото косата изтънява?

23 юни 2014 06 35

Вижте какво да промените в навиците си, за да запазите косата си плътна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Каквито и грижи да полагате за косата си, винаги има вероятност тя да изтънее и да стане по-чуплива от обикновено. Този шанс се увеличава неколкократно през лятото. Много аспекти от начина ви на живот влияят за това – от това какво ядете до това как оформяте косата си. Ето някои от вредните навици, които влошават състоянието на косата ви.

1. Къпете се с много гореща вода.

Горещата температура е вредна за косата ви – прави я чуплива и суха. Тя премахва по-лесно необходимия себум от скалпа на главата, след което производството му нараства още повече. Това уврежда допълнително корените на косата. Опитайте се да изплаквате косата си с възможно най-хладката вода, която може да понесете.

2. Използвате сешоар твърде често.

Горещият въздух поврежда протеините в косата, които защитават кутикулата. Ако тя е повредена, това разстройва баланса на влагата и косата става податлива на чупене и изтънява. Ако не може да ограничите използването на сешоара или други топлинни стилизиращи инструменти, винаги нанасяйте продукт за топлинна защита на косата.

3. Спазвате строга диета.

Гладът принуждава тялото да се съсредоточи в поддържането на основните функции за поддържането на работата на мозъка и сърцето, а всички останали страдат. Всъщност един от най-отчетливите симптоми за диагностициране на анорексия например е загубата на коса. Хранете се балансирано, приемайте много протеини, зърнени храни и риба. Косата е изградена основно от протеин.

4. Връзвате косата си, докато е мокра.

Когато е мокра, косата е по-податлива на увреждане. Всяко четкане или опъване създава предпоставки за нараняване. Избягвайте да решите косата си под душа, правете го преди да я намокрите. Попивайте, но не търкайте с кърпа, когато я подсушавате.

5. Стягате прекалено опашката си.

Прекаленото напрежение в скалпа поврежда космения фоликул. Дори може да го унищожи. Това може да е причина за алопеция. Носете косата си по-отпусната, когато е възможно. Разресвайте косата си в обратна на растежа посока.

6. Използвате стилизиращи продукти за дълготрайност.

В тези продукти се използва повече алкохол, което прави косата по-суха и чуплива. Не разресвайте косата си, когато върху нея има прекалено много стилизиращи продукти. Вместо това избирайте такива с по-меко действие и с по-краткотраен ефект.

7. Приемате противозачатъчни.

Изтъняването на косата може да е причинено от хормонални нарушения. Противозачатъчните може да отслабят косата ви и да доведат дори до временен косопад. Може да се консултирате с лекаря си да смените хапчетата.

8. Драскате с нокти скалпа си.

Ако усещате сърбеж (причинен например от себореен дерматит) и се чешете непрекъснато, това може да влоши състоянието на скалпа ви и да увреди кутикулата. Това прави косъма склонен към начупване. Може да облекчите сърбежа с подходящ шампоан с масло от чаено дърво и селен.

9. Излагате косата си прекалено дълго на слънце.

Както защитавате кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи, така трябва да се грижите и за косата си. Лъчите въздействат негативно върху здравината и еластичността на косъма, а повърхностният му слой отслабва. Носете шапка или използвайте спрей за защита от слънчевите лъчи.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Жана ( преди 9 години )
към двайсетина лева са и действат наистина много добре.грижат се за целия организъм.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Това за връзването на косата не го знаех...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар