IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губите ли прекалено много коса?

16 ноември 2018 13 10

Кога количеството е повод за тревога и кога съвсем нормално по обем

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Падането на косми от главата невинаги е повод за паника, но все пак е хубаво да следите колко коса губите. Тази информация ще ви помогне да прецените дали си имате работа с косопад или просто естествен обмен на космите.

Математика на косата

Човек има средно около 100 000 косъма на главата си. На ден губи между 100-125. Това се дължи на факта, че животът на един косъм е между 2-8 години, след което има период на почивка 2 месеца, в който не расте косъм във фоликула. Имайте предвид, че дори в този период на „почивка“ има 80-90% фоликула с растящи косми по главата ви.

Как да разберете дали ви пада повече коса?

Няма как да преброите дали ви падат повече от 125 косъма на ден. Но има начин да разберете дали сте се сдобили с косопад. Хванете кичур с коса с не повече от 40 косъма и дръпнете достатъчно силно, че да усетите опъване в скалпа. Ако след това в ръката ви останат повече от 6 косъма, имате причина за притеснение.

Защо ви пада косата?

Причините за това са различни, но добрата новина е, че почти всички са обратими. Усилено падане на косата може да означава, че имате дефицит на желязо; че повече косми са във фаза на „почивка“ или че сте подложени на интензивен стрес.

Какво да направите?

Като за начало поемайте достатъчно витамини и хранителни съставки, така че да не ви липсва нищо важно за организма. Тествайте нивата си на желязо и ако се налага запълнете дефицита с добавки. Не се къпете прекалено често с шампоан и сменете козметиката си за коса. Масажирайте скалпа си по време на душ, за да стимулирате кръвообращението в тази област и да подпомогнете растежа.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари