IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 причини косата ви да продължава да пада

6 юли 2019 10 45

Третирането с уреди не е единственият причинител на косопад

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Падането на коса е често срещан проблем. Според фризьорите съвсем нормално е на ден да падат между 100-120 косъма, но ако смятате, че във вашия случай са повече, то определено имате проблем.

Преди да започнете да си купувате всякакви хапчета, ампули и шампоани, обещаващи да спрат косопада ви, първо трябва да разберете проблема.

Някое от следните неща отнася ли се за вас?

Промяна в диетата

Ако пробвате нова диета със силно ограничен брой калории, има голяма вероятност да лишавате тялото от ценни хранителни съставки и затова косата ви да пада. Същото важи и за изключване на цели хранителни групи.

Имайте предвид, че косъмът се нуждае от протеини, които изграждат не само него, но и мускулите ви. Човек трябва да хапва по 0,8 г протеин на ден за всеки килограм от теглото си.

Дефицит на витамини

Липсата на достатъчно витамин B12 и витамин D може да доведе до по-голяма загуба на коса. Тези две вещества помагат за растежа на косъма и за здравословното състояние на скалпа. По естествен начин може да си набавите B12 като хапвате повече месо и млечни продукти. Може да се консултирате с лекар, ако смятате, че те ви липсват, за да ви предпише точната доза и да ви посъветва под каква форма да ги взимате.

Противозачатъчни

Някои противозачатъчни имат като страничен ефект косопад. Смяната на хапчетата ви против забременяване също може да провокира по-засилено падане на коса. Винаги се консултирайте с лекар преди да смените противозачатъчните си.

Бременност

По време на бременност се случват много хормонални промени в тялото ви. В резултат, често бъдещите майки страдат от косопад. Когато влязат във втория триместър, нещата се нормализират.

Начинът, по който си носите косата

Вярвате или не, прическата ви също има отражение върху падането на коса. Ако постоянно стягате гривата си в конски опашки или кокове, вие опъвате скалпа постоянно и при пускане на косата свободно, напрегнатите косъмчета остават в ръката ви. Бъдете нежни към косата си, дори когато я решите.

Прекомерно третиране на косата

От боядисване, до изправяне с преса и къдрене с маша – всичко това изтънява и поврежда косъма и го прави по-податлив на падане. Давайте почивка на косата и винаги ползвайте продукти за термална обработка, дори когато просто я сушите със сешоар.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари