IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блефаропластика за по-красиви очи

26 февруари 2013 07 00

Процедурата е известна още като „лифтинг на клепачите“

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Казват, че очите са прозорец към душата. Не знаем дали това със сигурност е така, но силно се надяваме, че безизразните очи не винаги означават и безизразна душа. Знаем обаче, че очите са едно от най-забележимите и изразителни черти на лицето. С напредване на възрастта техният вид се влошава заради торбичките отдолу и лекото увисване отгоре.

Както при много други естетични проблеми, хирургията има решение и в този случай. Процедурата се нарича блефаропластика и обещава подобрение вида на очите и придаване на цялостен по-свеж вид на лицето. Операцията може да включва само горните клепачи, само долните клепачи или двете.

Когато се извършва блефаропластика на горните клепачи, се отстранява част от клепача, заедно с прилежащите мускули. Също така понякога се налага да се премахнат и някои от мазнините на горния клепач. Операция на долните клепачи се налага, само ако има част с увиснала кожа. В случай, че долният клепач е загубил част от своята еластичност, чрез корекцията се изпъва неговия ръб и окото придобива по-добър вид.


Блефаропластиката може да се извърши под местна или обща упойка. Престоят в болницата не е задължителен, но по желание на клиента, може да бъде осъществен такъв. След операцията очите трябва да почиват и върху тях да се прилагат ледени пакетчета в следващите един-два дни. Операцията не е болезнена и обикновени обезболяващи трябва да бъдат достатъчни, за да се поддържа задоволително ниво на комфорт след нея. Няма как без обезболяващи медикаменти и лек дискомфорт, това все пак е операция.

По-голямата част от подуването трябва да изчезне след първите седем до десет дни след процедурата. За пълно възстановяване и завършен вид обаче, са необходими от два до три месеца. Рядко настъпват усложнения след блефаропластика, но някои от възможните такива са: кървене, инфекция, сухота в очите, патологично оцветяване на клепачите, невъзможност за пълно затваряне на очите и загуба на зрението.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари