IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво причинява белезите от акне

26 юни 2013 08 00

Причините, които влошават въпросните белези

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато човек има акне и се бори с него упорито, един от най-големите му ужаси е да му останат белези след завяхването на пъпките. Ето защо е важно да знаете от какво се получават тези белези и как могат да бъдат лекувани. Дори и да не можете да спрете този процес (самото акне) като цяло, има много неща, които можете да направите, за да намалите риска от появата на белези. Това може да включва различни терапии, които помагат за оздравителния процес на кожата. Но преди това се уверете, че избягвате сериозните причини за поява на въпросните белези:

1. Прекалено често пипате лицето си

Възпалението играе голяма роля в създаването на белега, така че една от най-големите причини за белезите, вследствие на акне, е честото пипане на лицето, изстискването на пъпките и чопленето на струпеите (люспи по кожата). Дори когато ръцете ви са току-що измити, ако докосвате лицето си, вие можете да разнесете бактерии от едно място на друго, което увеличава вероятността да разпространите възпалението.

2. Чистите прекалено много кожата на лицето си

Дори да почиствате лицето си редовно, ако го правите с кърпа, може да си навредите. Когато се чудите какво причинява белезите ви от акне, имайте предвид, че търкането и триенето на кожата играе голяма роля в този процес. След като измиете лицето си, го подсушете леко с потупване с мека хавлиена или памучна кърпа.

3. Излагане на слънце

Когато не използвате слънцезащитни продукти правилно, вие рискувате повишеното производство на меланин да оцвети всяка част от кожата ви, която е в процес на изцеление (новата кожа). Един от най-големите причинители на белезите от акне са ултравиолетовите лъчи. Те са виновни и за пигментните петна. За да се предпазите от този лош страничен ефект от излагането на слънце, винаги защитавайте кожата си с широк спектър слънцезащитни продукти. UVA / UBV защита с SPF най-малко 15 може да ви помогне в справянето с този проблем. Мажете се на всеки няколко часа при по-продължително излагане на слънце.

4. Прием на витамин E

Прилагането на витамин E за директно лечение на нарушената тъкан, може да бъде една от причините за белезите от акне. В повечето случаи този витамин или няма ефект, или забавя оздравителния процес на кожата.

5. Лош начин на хранене

Макар и начинът на хранене да не е пряк причинител на белезите от акне, диетата, богата на некачествена, преработена храна и алкохол, може да възпрепятства процеса на оздравяване и да доведе до по-трайни белези. Ако имате проблем с тежко акне, опитайте се да се храните балансирано и да използвате правилните продукти за грижа за кожата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари