IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да постигнем един „здравословен“ тен

1 август 2013 06 00

Дерматологът д-р Грозева съветва как да се предпазим от вредното влияние на слънцето и да се сдобием с бронзов загар на кожата

Снимка: Dreasmtime

Снимка: Dreasmtime

Тръгвате на море и искате за една седмица да се сдобиете с шоколадов тен. Бъдете реалисти и най-важното – мислете за здравето си!

В стремежа си да добият наситен загар на кожата, много жени забравят за вредата на слънчевите лъчи и са готови да се пържат часове наред в безмилостните жеги. Да, те получават тен, но червен!

Знаете ли как да потъмнявате здравословно?

Отговорът на този въпрос ще ви даде дерматологът Д-р Даниела Грозева. Тя завършва медицина през 2006 г. в Медицинския университет – София. Има призната специалност по дерматология и венерология и защитена образователна и научна степен доктор по кожни и венерически болести в областта на атопичния дерматит. От 2007 г. работи в областта на естетичната дерматология и медицинската козметика.

Ето и какво споделя тя за слънчевите лъчи и взаимодействието им с кожата:

Доколко е полезно излагането на слънце?

Излагането на слънце трябва да е умерено и контролирано.

Колко слънце може да понесе кожата?

Няма такова понятие, че кожата може да понесе определено слънчево греене! Изключително много трябва да се внимава и да се пази кожата от слънце.

Има ли такова понятие като „здравословен тен“?

По-скоро няма! Тенът е защитна реакция на кожата спрямо физичното въздействие на лъчите с образуване на по-голямо количество меланин.

„Д-р

Снимка: д-р Грозева

Кои лъчи са най-вредни? Може ли да ги избегнем?

Използването на слънцезащитни кремове е най-сигурният начин за предпазване от вредните UV лъчи. Такава е например слънцезащитната серия на Eucerin.

Къде кожата е по-чувствителна и защо?

Кожата на лицето е по-чувствителна например от тази на гърба. Но като цяло всеки човек има различна чувствителност на кожата.

Как да си избираме слънцезащитен фактор, когато кожата ни е по-бяла?

Обикновено се започва с максимален слънцезащитен фактор, но за белите кожи даже е по-добре да се използва през целия период на излагане на слънце!

За какви съставки да внимаваме при избора на слънцезащитни продукти?

Всички продукти, които са медицинска козметика и се продават в аптеките, са подходящи, тъй като имат строг контрол и човек може да е сигурен за състава им. През последните 1-2 години от състава на слънцезащитните продукти например излезе октокриленът!

Какво съдържа олиото за почерняване, че помага за по-бързото придобиване на тен?

Има различни масла (какаово, кокосово), които се използват масово за почерняване.

То вредно ли е ?

В никакъв случай не е полезно! Когато човек иска да придобие здравословен тен, това трябва да стане със слънцезащитни продукти!

Какво правим при случай на слънчева алергия, ако сме на почивка?

Трябва да се избягва слънцето! Да се посети дерматолог и да започне прием на антихистаминов препарат и локална терапия.

Какво се прави при изгаряне на кожата от слънце?

Хубаво е да не се стига дотам! Но ако това се случи, повечето фирми имат вече и After sun продукти, т. е., такива, които спомагат за възстановяване на кожата след излагане на слънце.

Кои са най-вредните часове за излагане на слънце?

Да се избягват часовете между 11 и 16ч.

Какво представляват луничките? След всяко излагане на слънце ли се появяват?

Много хора ги имат генетично. Да, те се засилват като цвят след излагане на слънце.

А петната по кожата? Защо на места развиваме свръхпигментация?

Това е защитна реакция на кожата. При много хора може да се касае за различни състояния в зависимост къде е пигментацията.

Как да се предпазим от появата ѝ?

Отново слънцезащитните средства са на преден план. След което може да се прибегне до различните така наречени избелващи кремове.

Трябва ли да третираме по-специално бенките си при излагане на слънце?

Хубаво е да се предпазват и много хора го правят. Задължително ползвайте крем с най-висок фактор, нанесен върху тях!

Кои бенки по кожата са най-опасни и трябва да бъдат наблюдавани?

Обикновено тези, които са с диаметър по-голям от 0,5 см, тези, подложени на честа механична травма около колани на панталони, под банели на сутиени, и всички бенки, които за кратко време се променят.

Какъв съвет ще дадете на дамите, които се отправят към първата си морска почивка тази година?

За едно хубаво лято използвайте слънчевите лъчи умерено, нанасяйте слънцезащита и носете шапки, очила и дрехи от естествени, леки материи!

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

ужас ( преди 10 години )
БРЕХ,хора,вие сте луди.Аз се чудя как да премахна ужасния тен и тъмната кожа и си мечтая за порцеланово бяла кожа,женствена,а вие сте тръгнали шоколадов тен да искате...И тези хора от форумите,пускащи неща като "тайни и ефикасни диети" или "как да се предпазим от слънцето",без да имат и мъничка представа в тази област.Бях видяла нещо като "Диетата,с която здравословно топите всяко мазно килце!Само на лимони и топла вода три седмици и ще се в перфектната форма за лятото!!!" - Моля,информирайте се.Не всеки има кожа,която става червена на слънце,изобщо не е "здравословно" да сте на лимони и вода три седмици,изобщо забравете диетите,ако искате да отслабнете,забравете бронзаните,ако искате да станете тъмни.Използвайте само продукти,които вие сте изкопали,отгледали,сели или са БИО.НЕ КУПУВАЙТЕ ПОДМЛАДЯВАЩИ КРЕМОВЕ,ЗАЩОТО ИМАТ ОБРАТЕН ЕФЕКТ,когато детето ви се разболее от неизвестна болест,не влизайте първо в Бг-мама,ами се консултирайте с лекар.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
здрав тен ( преди 10 години )
Ето и тук изгледайте http://vbox7.com/play:3af55865
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
здрав тен ( преди 10 години )
Съществуват естествени системи за защита, които препятстват увреждането на ДНК. При всяко слънчево въздействие върху организма, тези системи за самозащита се активират: горният слой на кожата за няколко дни става по- дебел- така наречените "светлинни мазоли" пречат на проникването на слънчеви лъчи в дълбоките слоеве на кожата; започват да работят ензими, които активират свободните радикали и оправят аномалиите, възникнали в структурата на ДНК. Тези системи за самозащита не са ефективни на сто процента. Степента на тяхната активност зависи от фототипа на човека и индивидуалните му особености. Нещо повече - възможностите им не са неограничени естествените възстановителни механизми на кожата с времето се изтощават.Днес на пазара има качественни натурални продукти който активират механизмите за естествена защита и ги поддържат постоянно. Те предотвратяват детоксикацията, пречейки на образуването на свободни радикали в кожата. Ето тук един такъв продукт:Натурален тен- http://***.kiryakov.wellnet.me/page20.php Деиствие на продукта*http://***.visionbalkan.com/production/catalog/bad/whatdoes.php
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
m@ ( преди 10 години )
До M: Много правилно М.Да не забравяме,че провеждат интервю с доктор :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
M ( преди 10 години )
Толкова много удивителни на едно място скоро не бях виждала.Не, извинете. Толкова много удивителни на едно място скоро не бях виждала!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар