IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красота по часове

17 септември 2013 08 30

Кога какви продукти трябва да поставяте, за да са максимално ефективни за вашата кожа

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

От малки момиченцата знаят, че с годините трябва да инвестират в красотата си. Когато минат 20 години, много жени започват да се притесняват за първите бръчки, целулита и т.н. И тъй като е някак прекалено рано за различни естетически корекции, красотата им остава в ръцете на козметичните компании, салони и разбира се в желанието им за здравословна храна, спорт и достатъчно сън.

Учените вече прибавят още едно условие към поддръжката на перфектния външен вид – почасовата грижа. Оказва се, че ефективността на различните мазила и продукти може да се увеличи, ако те се прилагат в точно определени моменти от денонощието.

Ето я и 24-часовата схема за идеалната поддръжка:

7 ч. Пийте вода

Сутрин мнозина от нас са дехидратирани, затова е добре да приемат повече вода. Да, и кафето е течност, но то дехидратира, така че заложете на водата.

„Ако не пиете вода, клетките ви не могат да функционират добре", казва дерматологът д-р Никълъс Перикон.

7:30 ч Махнете мазнината от лицето си

Ако имате по-мазна кожа, сега е времето да премахнете излишния себум с някакъв тоник за лице. „В противен случай, кремовете няма да се поемат от кожата ефективно", обяснява козметичният дерматолог д-р Сам Бънтинг.

Тя препоръчва да използвате серуми с висока концентрация на витамин C.

7:45 ч Слънцезащита

Дори и времето да е дъждовно, кожата ви продължава да се сблъсква с UVA лъчите, които са вредни за нея. Така че ежедневната употреба на слънцезащитни продукти е толкова важна, колкото спиралата и фон дьо тенът ви.

След като сложите съответния крем на лицето си, изчакайте поне 15 минути преди да се захванете с макияжа.

12 ч. Напудрете носа си

Нашите мастни жлези произвеждат два пъти повече мазнина по обяд. Така че 12 ч е идеалното време да напудрите малко лицето си.

13 ч Вземете витамин D

Тялото се нуждае от слънчева светлина, за да произвежда витамин D. Ако ползвате слънцезащита, вие ограничавате производството му от участъка на лицето. Затова си го набавете чрез таблетки. Д-р Бънтинг съветва да се консумира със специални мазнини, за да се усвои правилно. Така че се консултирайте точно как да го приемате.

14 ч Отново слънцезащита

Сутрешният ви крем вече е загубил свойствата си. Потърсете подходящ продукт, който да не наруши грима ви – например такъв под формата на пудра.

16 ч Смучете кубче лед

Температурата на кожата вероятно вече се е повишила в този час на деня. Това означава, че кожата е склонна към зачервяване. Ако започнете да усещате някакво леко щипене или парене по лицето си, засмучете кубче лед – съветва д-р Бънтинд.

18 ч Изчистете грима

Почистването на кожата е много важно, ала повечето от нас го оставят за последния момент преди леглото. За да бъде кожата ви здрава и свежа, трябва да го правите веднага след като се приберете у дома.

Козметичката Уна Бренън съветва да използвате продукти, базирани на някакво олио или масло за тази цел. Сложете някакъв крем или гел след това.

21:30 ч Време е за хидратация

Кожата ни губи около 25 % повече вода през нощта, така че използвайте продукти, които вкарват влага в нея – такива с хиалуронова киселина или урея. Гледайте и за съставки, които заключват тази влага, за да не излиза от лицето – като парафин или ланолин.

22 ч Нанесете крем с ретиноиди

„Ретиноидите са ефективни съставки в кремовете против бръчки и за подмладяване на кожата. Слънчевите лъчи ги унищожават, така че не са особено ефективни през деня. Нощем обаче, кремовете с тях са задължителни!", казва д-р Бънтинг.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Сега ако се и бяхте сетили, че голяма част от тия жени все пак ходим на работа... и съответно няма как да смучем кубчета лед по средата на бизнес среща или да си слагаме крем, направо щяхте да сте перфектни!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар