IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кожата ни в различната ѝ възраст

24 октомври 2013 12 30

Не само козметиката е отговорна за състоянието на кожата ни – гените и хормоните задават тези промени

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато става дума за кожата ни, винаги слушаме специалистите с повишено внимание. А те твърдят, че е необходимо нещо повече от правилни продукти за грижа, за да бъде тя в своето оптимално добро състояние. Разбира се, всички искаме да изглеждаме по-млади, отколкото сме. Но за това е отговорна и наследствеността. Гените програмират хормоните, които са отговорни за стареенето. А хормоните ни се променят след всяко десетилетие, което е причината и кожата ни да изглежда различно в различните възрасти. Каква промяна на кожата ни можем да очакваме и как да се справим с нейните последствия?

Когато сте на 20

До средата на 20-те ви години хормоналните промени от тийнейджърството трябва вече да са изгладени. За нормалната кожа това означава, че проблемите ѝ трябва да са малки и да се случват рядко. Въпреки това, колебанията на хормоните преди и по време на месечния цикъл може да стимулират мастните жлези за повече производство. До това може да се стигне и вследствие на приема на някои противозачатъчни, тъй като те се отразяват на естествения хормонален баланс. Най-големият проблем с нарушаването му е свързан с дехидратация на кожата, заради повишените нива на прогестерон и намаляването на задържането на вода в организма.

Какво да направите?

Намалете стреса (разнообразни са начините) и говорете с лекаря си дали е наложително да регулирате хормоналните си нива с помощта на медикаменти. Ползвайте козметика с олекотена текстура и високо ниво на хиалуронова киселина, за да поддържа високо ниво на влага в кожата ви.

Мицеларен почистващ разтвор за чувствителна кожа (Bioderma, 26.90 лв.)

Когато сте на 30

В началото на 30-те ни години хормонът на растежа се забавя, което води до появата на онези фини линии по кожата на лицето ни – под очите и около устата. За много жени, които не са имали проблеми с кожата през тийнейджърските си години, това е период на „наваксване“ на подобни проблеми. В комбинация с нуждата от антиейдж грижа, периодът е наложителен за сериозни мерки за грижи за кожата.

Какво да направите?

Изградете си антистрес режим, балансиран режим на хранене и козметика, която да е съобразена тясно с вашите индивидуални нужди. Ако страдате и от акне, използвайте задължително антибактериален лосион за почистване, който прониква дълбоко в порите и не изсушава кожата допълнително. В този период може да започнат да се появяват кафяви пигментни петна, вследствие на бременност или забавено производство на хормоните, което означава, че сега е моментът да започнете да ползвате кремове с изсветляващ ефект. В техните формули трябва да се съдържат витамин C и витамин E, а когато тези витамини се съдържат в продукти за слънцезащита, то тази защита е увеличена. Разбира се, за жените около 30, слънцезащитата се препоръчва през всичките дни на годината.

Овлажняващ лосион за коригиране петната по кожата Even Better SPF 20 (Clinique, 86 лв.)

Когато сте на 40

Това е периодът, преди жената да влезе в менопаузата, когато кожата започва да старее. Този период може да продължи 10 години. В този период естрогенът започва да намалява – този хормон има пряко влияние върху функцията на ключовите клетки, включително и тези, които произвеждат колаген и еластин и запазва цвета на кожата. В този период забелязваме загуба на тонуса на кожата, увеличаване на бръчките и възможни кожни израстъци. Ако все още не сте се заели сериозно с грижата за кожата, време е да започнете сериозно!

Какво да направите?

Надяваме се, че вече използвате околоочен крем, а в грижата за кожата на лицето включвате и серум. Редовно правите също и ексфолиращи маски на кожата. Продуктите, към които е редно да се ориентирате, трябва да съдържат ретинол и пептиди, да стимулират производството на колаген. Не забравяйте да включвате в грижите си и редовно посещение при професионален дерматолог.

Нощен серум за изглаждане на кожата и подобряване на тена ѝ Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II (Estee Lauder, 130 лв.)

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари