IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пудрата се избира според кожата

4 ноември 2013 16 00

Не всяка пудра е за вашата кожа – опознайте как действат различните видове пудра

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Компактна пудра

Тя е най-разпространена и разбира се, най-ценното ѝ качество е нейната компактност, каквото е и името ѝ. Винаги е под ръка и помага да освежим грима си за секунди. Цветът ѝ трябва точно да съответства на цвета на кожата – докато сте в магазина нанесете малко по брадичката и се огледайте на естествена светлина. Преход между пудрата и тена на лицето не трябва да се забелязва.

Прахообразна пудра

Меката и нежна текстура придава на лицето нежност и позволява да бъде нанасяна на тънък слой, като придава леко сияние. Кожата диша и изглежда естествено, няма опасност от прекаляване. Недостатъците ѝ са, че не може да се носи в дамската чанта.

Крем-пудра

Нежна пудра в бурканче, която е и много удобна. Тя отлично маскира недостатъците по кожата и създава идеално нежно и равномерно покритие. Изискват се обаче познания и умения в нанасянето ѝ.

Пудра на перли

Това са топчета в разноцветни оттенъци. Предимството ѝ е в това, че може да създадете свой собствен тон. Ако ви е необходим по-светъл цвят, просто премахнете повечето тъмни топчета. Така може да се коригира лицето – с по-светлия тон да се скриват недостатъците, а с по-тъмните да се акцентират предимствата. Недостатъкът ѝ е, че не матира и не може да прикрие блясъка на мазната кожа. Добре е да се нанася с мека голяма четка, за да придадете равномерност на покритието.

Пудра за коригиране на несъвършенствата

Ако не можете да определите кожата си като идеална, ще ви трябва пудра с маскировъчен ефект. Има два вида такива пудри – те имат по-добър ефект в сравнение с другите.

Пудра-мозайка

Формата ѝ е като на перлите, но всички топчета са разноцветни – това е сравнително нов продукт в козметичната индустрия. С тази пудра ще коригирате дефектите по кожата си много добре. Например на зачервена зона трябва да нанесете повече от зелените перли, на кръговете под очите – повече от жълтите. С помощта на синия тон може да маскирате капилярите по кожата, луничките и пигментните петна. С розовия цвят може да освежите кожата си. Недостатъкът на пудрата мозайка е нейното ползване, но с времето ще придобиете навик и ще ви бъде лесно.

Минерална пудра

Малките частици минерали в състава ѝ я правят подходяща за чувствителната кожа – осигурява леко покритие, за да диша кожата и притежава добър маскиращ ефект. За това заслуга имат и светлоотразяващите частици в състава ѝ.

Пудра с декоративни функции

В женския арсенал от козметика задължително трябва да присъства пудра с такива функции. Всяко парти заслужава старателно нанесен грим.

Бронзираща пудра

С нейна помощ може да се постигне потресаващ ефект на сексапилен загар. Тя не прикрива дефектите по кожата, а просто освежава цвета на лицето. При обилно нанасяне може да се постигне обратен ефект, затова е нужно да внимавате с дозирането на цвета. Бронзиращата пудра може да използвате и като руж или сенки.

Блестяща пудра

Тя се използва за създаването на отблясъци във вечерния грим. За ежедневието не е съвсем подходяща. Нанася се на определени зони по лицето. С нейна помощ също може да подчертаете качествата на лицето, но това съответно изисква познания за начина и техниките на нанасяне.

Безцветна пудра

Тази пудра не прикрива недостатъци, а единствено обира блясъка на мазната кожа. Не е подходяща за всяка кожа, а най-вече за младата кожа, която не изисква допълнително тониране и коригиране, но е с повече себум. Но все пак, може да се ползва и от жените с по-зряла кожа през лятото, когато е необходимо само да се прикрие блясъкът.

А видовете пудра може да разгледате в нашата галерия.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари