IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С тези грижи ще премахнете черните точки от лицето си

2 януари 2014 12 20

Търпение и леки продукти са тайната, за да се справите с този досаден кожен проблем

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Не може да не си признаете, че черните точки по лицето са един от най-неприятните проблеми с кожата, с които може да се сблъскате. Изстисквате ги, маскирате ги, но те винаги се връщат. Това лесно може да ви обезсърчи и да се поддадете на мисълта, че тези черни „дефекти“ няма никога да изчезнат от лицето ви. Но в тази задача вие можете да сте победители!

Има все пак някои видове грижа, които потенциално биха ви предпазили от поредното появяване на черните точки по кожата ви. Представяме ви някои не толкова известни полезни съвети за кожа с черни точки, чието редовно приложение ще ви спаси от досадните несъвършенства.

1. Какво всъщност са черните точки: това са отворени комедони, разширени космени фоликули, които са пълни с кожни замърсявания, бактерии и себум.

2. Защо са черни: себумът в порите съдържа меланин и когато излезе на повърхността на кожата, той се окислява. Когато меланинът се окисли, той потъмнява и придава неприятния тъмен цвят на точките по кожата.

3. Какво ги причинява: причината за появата им е свръхпроизводство на мазнина. Ето защо склонната към омазняване кожа трябва да се гримира с минерален грим, а продуктите за грижа не трябва да са с богата текстура с допълнително съдържание на масло, а с олекотена гелообразна текстура.

4. Почистващи ленти за нос: с тяхна помощ наистина може да бъдат премахнати повърхностните черни точки, но ако не продължите с рутинната грижа в дълбочина за тях, те ще се появяват отново и отново.

5. Ретиноидите са ваш приятел: ретиноидите и салициловата киселина са страхотни за почистването на запушени пори и черни точки. На пазара има много такива продукти, използването на които ще направи кожата ви гладка и сияйна!

6. Ръцете долу: може да бъде много изкушаващо да посегнете и с едно движение да премахнете черните точки, но това е най-лошото, което може да им причините. Това ще им помогне да се превърнат в по-големи и по-плътни.

7. Посетете дерматолог: въпреки че процедури като микродермабразио и химичен пилинг могат да бъдат скъпи, те наистина ще се справят с този проблем и ще помогнат на кожата ви да се превърне в здрава и гладка.

8. Направи си сам: това, което сами може да направите е ексфолиране със сода за хляб и домашно приготвен ябълков оцет. Смесете ги във вид на паста, нанесете я върху кожата и с помощта на четка за лице с фин косъм внимателно изчеткайте.

9. Не прекалявайте с почистването: измивайте лицето си редовно, но се опитайте да не се вманиачавате. Добро почистване два пъти на ден е оптималната грижа. Прекаляването с почистването ще доведе до нейното изсушаване, което ще увеличи дразненето ѝ. Това може да доведе до свръхпроизводство на себум и в крайна сметка до повече черни точки и акне.

10. Бъдете нежни: това е едно от най-важните неща в грижата за проблемна кожа. Разбира се, черните точки са проблем, от който искате да се отървете максимално бързо, но използването на дразнещи и силни продукти може да влоши нещата. За да избегнете свръхстимулацията на себум, избягвайте тежките и груби ексфолианти и се заредете с търпение. Резултатите ще ви изненадат!

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари