IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победа в борбата с тъмните кръгове под очите

3 януари 2014 13 00

Причините за торбичките под очите невинаги са лош сън и напреднала възраст, но при всички случаи има лечение и лесни начини да бъдат премахнати

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Торбичките под очите и тъмните кръгове са най-дразнещият недостатък за красотата ни. Те ни правят да изглеждаме по-стари, по-уморени и изтощени. Тъмните кръгове около очите обикновено се дължат на пигмент като меланина, който дава тъмното оцветяване на кожата в определени нейни зони. Тъмните кръгове са причинени от прекалено много меланин в кожата около очите и на факта, че в тази зона тя е по-тънка. Няколко са причините, които водят до тези неприятни тъмни кръгове и торбички, а съответно и няколко са причините за лечението им – лични навици, кожни и други заболявания, наследственост, алергии и др.

1. Наследственост

Това е най-честата причина за появата на торбичките под очите. Гените са отговорни за тъмните кръгове. Но има лечение и на наследствените недостатъци по кожата. На първо място лекар трябва да определи какви са вашите заболявания и съпътстващи здравословни проблеми. Може да се консултирате по-специално относно използването на витамин C, който може да втривате директно в кожата под очите – това локално лечение намалява значително отоците и тъмните кръгове. Витамин C стимулира регенерацията на клетките на кожата, помага за намаляване на отоците и озарява тъмните области. Редовната му употреба ще намали значително тези проблеми. При покупка на серуми и кремове за около очи може да следите специално за наличието на концентрирано количество на витамин C в съдържанието на формулата.

2. Алергия

Това е честа причина за обезцветяването на кожата около очите. Тъмните кръгове понякога може да са т. нар. „алергични“ оцветявания. Алергията предизвиква освобождаването на хистамин в тялото, което може да доведе до поява на торбички под очите. Направете си тест за алергии, който може да изясни причините за този проблем. Хранителните алергии често са причина за подпухване в зоната около очите. В този случай балансираната хранителна диета с прием на повече витамин C, E и K и обилно количество вода може да помогне. Плодове, зеле, спанак и други зеленолистни зеленчуци може да подпомогнат този процес. Намалете приема на сол – нейният излишък кара организмът да складира вода на необичайни места, каквито са зоните под очите. Алергиите може да бъдат предизвикани и от козметични продукти като кремове и спирали. Ето защо е важно да ги тествате.

3. Възрастта

кожата около очите обикновено е по-тънка и нееластична в сравнение с кожата по другите части на лицето. С напредването на възрастта тя става още по-тънка и отпусната, което прави появата на торбички неизбежна. Метаболизмът с възрастта се забавя, събирането на вода в тези зони ги прави да изглеждат подпухнали, а близките до повърхността на кожата кръвоносни съдове помагат за потъмняването ѝ. От тези досадни симптоми може да се отървете, като спазвате балансирана диета с редовна физическа активност, което позволява на организма да се освобождава от излишната течност и подобрява циркулацията на кръвта. Добрият и достатъчен сън също е основен фактор за това. Има хора, които прибягват до пластичната хирургия, за да се спасят от торбичките и увисванията под очите. А други разчитат на качествени козметични продукти с антистареещи и антиалергични съставки.

4. Други фактори

Менструация, бременност, хормонален дисбаланс, тютюнопушене, запушени синуси, неспокоен сън, недостатъчно сън, тревожност, лекарства – всичко това са фактори, които допринасят за разширяване на кръвоносните съдове и поява на торбички под очите. Добрата новина е, че те са временни.

Съществуват много естествени начини и средства, за да се справите с този проблем. Тънки резени краставица, тампон, напоен в картофен сок, смачкани листа от мента, една чаена лъжичка доматен и лимонов сок, рициново масло, оставено за цяла нощ върху кожата, пакетчета чай, кубчета лед – има изобилие от средства, с които можете да върнете светлината в очите си.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари