IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селфитата подхранват желанието за пластични операции

20 март 2014 09 02

Непрестанните автопортрети карат хората да се чувстват несигурни и копнеещи за операция на носа

Алесандра и Дауцен едва ли имат притеснения, относно визията си; Снимка: Instagram

Алесандра и Дауцен едва ли имат притеснения, относно визията си; Снимка: Instagram

След като „селфи“ стана дума на 2013 година, а на наградите „Оскар“ редица звезди застанаха за импровизиран автопортрет, ясно е, че явлението придобива все по-големи мащаби. Почитателите на известните личности вероятно са доволни, когато виждат своя идол на поредната селфи снимка, но това дава пример на хората, който може да се окаже много нездравословен за тях.

Оказва се, че селфитата подхранват желанието на човек за пластични корекции. Това се обяснява с простия факт, че хората са свикнали да поставят лицата си „под микроскоп“ всеки път, когато направят снимка на своя смартфон. Тенденцията жените и мъжете да си правят селфита означава, че те стават все по-нарцистични и много от тях искат да минат под ножа, за да подобрят своя външен вид, обясняват лекари.

Американската академия за пластична и реконструктивна хирургия на лицето разкрива, че една трета от нейните 2700 члена отчитат нарастване на разкрасителните процедури за миналата година. Причина за тези пластични интервенции били именно снимките, публикувани в социалните медии. В резултат на това е регистрирано увеличение с 10% на операциите на носа, както и повишение със 7% на трансплантациите на коса. Наблюдава се и 6% увеличение в операциите на клепачите.

Снимка: Facebook

Според доктор Едуард Фариор, ако човек не иска да се чувства зле относно своя външен вид, той трябва да ограничи селфитата. Лекарят е на мнение, че социалните платформи като Instagram, Snapchat и Selfie.im, където се залага единствено на снимките, карат човек да бъде доста по-самокритичен към себе си.

За жените най-желаните интервенции са фейслифтингът, операцията на носа, както и слагането на ботокс. Мъжете също предпочитат поставянето на ботокс, но и трансплантацията на коса. За съжаление, се наблюдава тенденция за все по-голям брой хора под 30 години, които се подлагат на пластични разкрасявания, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )