IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ябълков оцет за красотата

8 юли 2014 09 30

Какво точно прави тази чудодейна смес за красотата и здравето ни?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ябълката е един от онези плодове, които наричаме вълшебни, особено, когато са сурови, необработени и в естествен вид. Всички знаем, че ябълковият оцет има незаменима роля за здравето ни, както и за поддържането на телесното тегло. Редовната консумация на ябълков оцет в малки количества е съществена за здравето и красотата ни. Той може да се използва и локално върху кожата.

Ябълковият оцет има своите безспорни предимства, но все пак е киселина. Затова не трябва да се консумират повече от две-три лъжици на ден. А ако го пиете, винаги го разреждайте с вода или сок.

Ето някои от приложенията на ябълковия оцет, които са безценни за поддържането на красотата ви.

За красота

Ябълковият оцет помага за проблема с акнето – киселинността му балансира производството на себум и помага за заличаването на белезите. След локално нанасяне върху кожата, бързо се възстановява здравината на засегнатото място.

С ябълков оцет може да регулирате и киселинността на кожата на лицето. Смесете 1 част ябълков оцет с две части вода. Използвайте получената смес като тоник за почистване на Т-зоната.

Успокоява слънчевото изгаряне: добавете една чаша ябълков оцет към ваната ви и се накиснете за около 10 минути в нея.

Придава блясък на косата – след като изплакнете шампоана от косата си, смесете една супена лъжица ябълков оцет с 1 ч. ч. вода и измийте косата със сместа. След това изплакнете и с вода.

Масаж на скалпа с ябълков оцет стимулира космените фоликули и помага за справяне на проблема с пърхота.

Помага за красив педикюр – във ваната за педикюра може да сложите равни части вода и ябълков оцет. Това помага да премахнете и бактериите и гъбичките, а кожата остава мека и чиста.

Изсветлява пигментни петна – смесете една супена лъжица портокалов сок с две супени лъжици ябълков оцет и с помощта на тампон намажете местата с пигментни петна.

За здраве

Натуралният ябълков оцет е доказал ползите си и за здравето, които се дължат на високото му съдържание на калий и ябълчена киселина. Те помагат за балансиране на холестерола и високото кръвно налягане, за спиране на киселините в стомаха, за правилното храносмилане. Ябълковият оцет е безценен помощник в усилията за редуциране на теглото ви, тъй като помага на тялото да разгражда мазнините, регулира кръвната захар, тъй като помага за намаляването на глюкозата в кръвта.

Формите на консумация на ябълковия оцет са разнообразни. Някои го пият като напитка, след като комбинират оцет с вода или сок. Има и подсладена версия – в чаша вода се слагат две супени лъжици натурален ябълков оцет и мед на вкус. Може да го използвате и като салатен дресинг.

Ако имате здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане или висок холестерол, посъветвайте се с лекаря си, преди да приемате натурален ябълков оцет.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
въпросът е до колко този в магазините е натурален...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар