IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 навика, които може да ви докарат акне

15 юли 2019 05 30

Внимавайте какво допирате до кожата си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Отдавна сте излезли от пубертета, но кожата ви продължава да се омазнява, замърсява и да е склонна към акне. Причината е в някои от навиците ви, за които не сте се и замисляли.

1. Телефонът

Как държите телефона си, докато говорите? Ако долепяте дисплея до лицето си, не се изненадвайте, че имате по-мазна и възпалена кожа. Телефонът пренася толкова много бактерии, които се залепят веднага за кожата ви. Почиствайте редовно със специални антибактериални кърпички устройството или ползвайте слушалки.

2. Четки за грим

Макар че те докосват само вашето лице, с времето и те се превръщат в гнездо на бактерии, които пренасяте върху кожата. Създайте си навик да почиствате поне веднъж месечно със специален препарат всичките си четки за гримове. Не ги ползвайте преди да са напълно сухи!

3. Продукти за коса

Ако ползвате лак за коса и други стилизанти има голяма вероятност те да дразнят кожата. С напредване на деня, може да се стекат по лицето ви и неусетно да доведат до акне. Бъдете много прецизни, особено когато впръсквате лака за коса. Пазете лицето или след като оформите прическата си минете кожата с почистващ тоник или дегримьор и чак тогава се гримирайте.

4. Мръсни ръце

Колко често пипате лицето си през деня? Пръстите ви не почиват и се разхождат по много повърхности, а след това пренасят всички микроби и бактерии по лицето. Дръжте винаги в себе си антибактериални кърпички и си мийте ръцете възможно най-често. Избягвайте да пипате лицето си, когато сте навън.

5. Възглавница

Подмяната на калъфката на възглавницата е наложителна веднъж седмично. Дори да си лягате с чисто лице, косата ви се търка в нея и оставя микроби. Някои възглавници са от материя (мемори пяна, дунапрен), което създава влажна среда и повишава развъждането на бактерии. Ако имате такава, обличайте я с допълнителна антибактериална калъфка, която също трябва да перете редовно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари