IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зачестяват операциите на мъжки гърди

30 ноември 2012 07 40

Според експерти това се дължи на нарастване на затлъстяването и дисбаланс в мъжките полови хормони

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Броят на мъжете, които се подлагат на операция за премахване на така наречените „мъжки гърди“, се е удвоил в последните пет години. Според експерти това се дължи на растежа на тъканите в областта на гърдите в следствие нарастване на затлъстяването и дисбаланс в мъжките полови хормони. Не е за подценяване и фактът, че в последните години мъжете са много по-отворени към естетичните операции.

Хиляди мъже във Великобритания развиват състоянието, наречено гинекомастия. Според данните на Британската асоциация на естетичните пластични хирурзи 790 мъже са били подложени на процедура за отстраняване на мъжки гърди само през 2011 година. За повечето мъже гинекомастията причинява срам и неудобство. Повечето случаи започват да се развиват още при подрастващите момчета, в годините на пубертета.

Състоянието може да бъде предизвикано от дисбаланс на половите хормони естроген и тестостерон, както и от някои медикаменти като антидепресанти, хапчета за сърце и черен дроб. Гинекомастията може да се причини и от някои рискови лекарства, които намаляват нивото на мъжките полови хормони. Има доказателства, че анаболите и стероидите могат да предизвикат по-нататъшен растеж на тъканта на гърдата, пише вестник Daily Mail. Според някои експерти високите нива на женски хормони в околната среда също може да играят роля.

29-годишният Айо Адесина развива гинекомастия още, докато е на 8 години. Той бил подлаган на постоянни подигравки и станал изключително параноичен относно външния си вид. За него операцията напълно променила живота му, след като подобрява не само физиката си, но и психиката.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

questionqueen ( преди 11 години )
Докато някои хора търсят причината доста извън човека, то тя е съвсем наблизо - в чинията му. Там често отлежава пържола от животно, натъпкано с хормони и всякакви други химии, водещи до хормонален дисбаланс.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар