IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Есента може да бъде нежна към ръцете ви

14 октомври 2013 06 40

Кожата им издава възрастта ни, а грижата за тях трябва никога да не спира

Снимка: dreamstime.com

Снимка: dreamstime.com

Есента навлиза с хладна сила в ежедневието ни и това се забелязва в на пръв поглед незабележимите детайли. Кожата на ръцете ни понякога играе роля на барометър и реагира на мига на промяната на времето. Ниски температури, променливи климатични условия, вятър, често и дъжд – водят до неприятни усещания, а често и до още по-неприятни последствия. Ръцете са визитната картичка на жената. Те издават с какво се занимаваме, социалния ни статус, навиците, истинската ни възраст и състоянието на здравето ни. Ето защо те трябва да изглеждат винаги красиви и здрави.


Опасностите на есента

Един от най-коварните сезони е в разгара си – температурите на въздуха не са толкова ниски, както през зимата, а слънчевите лъчи не са толкова агресивни като през лятото. Но вятърът, дъждът и високата влажност нанасят вреда на кожата – тя става суха, груба, започва да сърби и може да се появят дори и зачервявания.

Съвети с ефект

Грижата за ръцете не изисква много време и усилия, но е необходимо да е редовна. Колкото по-рано започнете да отделяте внимание на ръцете си, толкова по-дълго ще съхраните тяхната младост и красота.

Спестете си едно миене

Когато е студено, не се препоръчва честото миене на ръце, особено със сапун, защото се разрушава липидния слой на кожата. Той е крайно необходим на кожата – прави я мека и еластична и я предпазва от проникване на бактерии и вируси.

Мийте ръцете си до 5 пъти на ден, като използвате мек сапун или гел за измиване, съдържащи натурални овлажняващи съставки – растителни екстракти и масла. Водата трябва да е леко топла, но не и студена, защото тя също като горещата вода води до изсушаването им.

Пълноценно хранене

Дефицитът на витамини може да доведе до изтощение и сухота на кожата. За нея особено важни са също и желязото, калцият и белтъчините. Затова консумацията на зеленчуци, плодове, безглутенови тестени изделия и риба е съществена през студените дни. Ценни в борбата със сухотата са авокадото, зехтинът, краставицата и медът.

Алкохол с мярка

Твърде много алкохол и кофеинови напитки може да причинят дехидратация на организма, съответно и да доведат до сухота на кожата.

Подхранване и защита

За мекотата и нежността на ръцете се препоръчва използването на кремове, които съдържат натурални компоненти и активни съставки – растителни екстракти, витамини, глицерин и различни видове масла. Такива продукти трябва да се ползват минимум два пъти на ден, а при сухота на кожата – след всяко измиване на ръцете.

Нанасяйте крем 20-30 минути преди да излезете навън, за да попие добре. В случаите, когато кожата е особено зачервена, може да направите маска на ръцете, която да остане цяла нощ. Най-лесната такава е със зехтин – в количество зехтин (достатъчно, за да намажете добре и двете ръце) добавете няколко капки масло от жожоба и сока на ¼ лимон. Нанесете я на плътен слой и сложете козметични ръкавици.

Не забравяйте и SPF-защитата – най-добре да избираме кремове, които имат защитен филтър от ултравиолетовите лъчи. Въпреки че е есен, лъчите на слънцето достигат с лекота до кожата ни.

Ексфолирайте

Редовната ексфолиация на кожата на ръцете помага за по-доброто проникване на продуктите за тяхната грижа. Може да използвате смес от ябълка и кафява захар – пюрирайте ябълката и добавете две супени лъжици кафява захар и една супена лъжица зехтин. Със сместа масажирайте ръцете за няколко минути, след което изплакнете.

Разбира се, грижите за ръцете си, които полагате в домашни условия, не могат да се сравнят с професионалната спа терапия за ръце. Препоръчваме ви да се доверявате на специалист веднъж месечно, за да се справите с коварните последици от студеното време по кожата на така уязвимите ни ръце.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари