IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за красиви и здрави нокти

14 януари 2014 15 00

Какво предлагат салоните и каква е алтернативата у дома?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Както и косите ни, ноктите ни също са образувани от кожа – няколко слоя вроговена кожа, но лишена от кръвоносни съдове и нервни окончания. Ето защо, когато си подстригваме косите или режем ноктите си, не изпитваме болка.

Скоростта на растежа на ноктите е средно 0.1-0.2 мм в денонощие, а цветът им зависи от състоянието на кръвоносните съдове под нокътните плочки и това е честата причина ноктите да са бледи, с петна или посинели. Напълно ноктите се обновяват почти за 6 месеца.

Главната им физиологична функция е да защитават нежните краища на пръстите от травми. На всички е известно, че красивите нокти са нашата визитна картичка. По състоянието на нокътната плочка, степента на грижата за тях и умението да подберете подходящия маникюр околните автоматично преценяват стила ви, начина ви на живот, състоянието на здравето ви.

Промяна на състоянието...

Случва се ноктите ни да променят цвета си, да се обелят, да се изтъни нокътната плочка. Преди всичко ви съветваме в тези случаи да посетите терапевт: той ще прецени какви са причините за измененията и ако се налага ще ви насочи към специалист. Изменението може да бъде свързано с болестно състояние, като заболяванията на различните органи се отразяват по различен начин на състоянието на ноктите.

Ако изменението се дължи на недостиг на определени вещества в организма или въздействието на странични фактори, ще ви помогнат възстановителни програми, изготвени в професионални салони за красота.

Какво предлагат салоните за красота?

Професионалният подход за уплътняване на ноктите включва използването на моделиращи материали като акрил, гел или тъканни покрития като коприна или стъклени влакна. В този случай е редно да се информирате предварително дали този материал ще ви позволи да имате свобода на творчеството ви върху маникюра, дали няма да се появят неравности по нокътната плочка след време или опасност от алергия, дали няма да пречи на обичайните ви ежедневни дейности.

Да укрепите ноктите си с подходящи средства е възможно да го направите и самостоятелно. Във всеки специализиран салон за красота се продават материали, които може да ползвате у дома. Може да ги намерите и в специализираните магазини или аптеки. Това са гелове, ленти за нокти, лакообразни средства за защита на ноктите от студ, препарати... Удобството е, че може да ги махате с обичайните средства за отстраняване на лак, както и да ги нанасяте, когато ви е удобно. С тези продукти може да подобрите цвета на ноктите, релефа им, плътността и да сменяте оттенъка на цвета по ваше желание.

С грамотно направения и редовен маникюр може да защитите организма си от бактерии. Незабележимите пори в нокътната плочка също са един от евентуалните източници на инфекции. Ето защо са толкова важни хигиенните условия, в които правят маникюра ви, както и чистотата и стерилността на инструментите.

Какво може да направите у дома?

Домашните условия за грижа са често предпочитани от дамите.

Плътността на ноктите е генетичен фактор, но може да се промени. За тънки нокти помага отвара от лайка, жълт кантарион и корен от репей. Накисвайте за кратко ноктите си веднъж седмично и скоро ще забележите промяна в плътността им, но все пак до толкова, колкото позволява наследствеността ви. При недостиг на калций, може да втривате в ноктите си специален маслен разтвор, който се приготвя във всяка аптека. 2-3 седмичен курс ще помогне да преустановите чупенето на ноктите си, като е препоръчително да правите това и в преходните сезони. Вариант е към 3-4 мг пчелен восък да добавите малко масло от кайсия и репей и получения мехлем да втривате в ноктите си всяка вечер

Потъмнелите нокти поради външни причини като оцветяване от различни плодове като орехи, работа с тютюн или препарати с йод, може да изчистите с разтвор със сода и лимон. Сокът на половин лимон смесете с 1-3 чаша сода, потопете пръстите си в сместа за около 10 минути, след което изплакнете с вода. Комбинирайте също и лимонов сок с глицерин и с помощта на четка втривайте в ноктите си – понякога една процедура за избелване е достатъчна.

Възможностите са много – изборът е ваш.

Терапия за хидратация и растеж (Avon, 4.90 лв.), подхранващо масло за нокти (Oriflame, 9.90 лв.), заздравяваща диамантена терапия за нокти (Avon, 9 лв.), маска за нокти с нощно действие Overnight Nail Mask (Oriflame, 7.90 лв.)

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари