IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ноктите ви пожълтяват?

11 юни 2017 10 45

Гъбичките са истинска напаст, особено в горещините

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Маникюрът не само трябва да е красив, понякога той е задължителен. Дори да имате здрави и добре оформени нокти, добре покривният лак отново може да бъде вашият най-добър приятел, особено ако те са постоянно пожълтели. Поддържате добра хигиена и ето, че те отново са жълти! На какво се дължи това? Отговорът дава американският дерматолог Шейрин Идрис.

1. Обсебени сте от тъмните лакове

„Всеобщото схващане е, че ноктите са гладки и твърди, но това не е съвсем така. На практика те са порести и когато нанасяте тъмен лак, той може да бъде абсорбиран от нокътната плочка. Железните оксиди в тези лакове се окисляват и водят до временното жълто-ръждиво оцветяване на ноктите “, казва Идрис. Решението е да нанасяте безцветна основа преди да посегнете към съответния цвят.

2. Забравяте джапанките

В спортните зали е пълно с бактерии. Ако сте забравили да си вземете джапанки и се разхождате боси в съблекалнята, може лесно да пипнете някои от тях, които ще дадат отражение и на цвета и здравината на ноктите ви, обяснява Шейрин. Ако забележите, че ноктите ви са пожълтели, е добре да посетите дерматолог, който да ви посъветва към какво лечение да преминете.

3. Вие сте пушач

„Жълтите нокти са признак на не добре функциониращ или нездрав бял дроб. Това често се получава при закоравелите пушачи, чиито нокти се оцветяват в жълто и заради досега на никотина до пръстите им. Витамини като B12 и цинк може да избелят ноктите ви след дълготраен прием“, коментира експертът.

4. Някой в семейството ви има жълти нокти

„Изключително рядко срещан, но все пак съществуващ е „синдромът на жълтите нокти“. Той се проявява в средна възраст и се характеризира с пожълтяване на ноктите на ръцете и краката. Често е свързан с хронично подуване на крайниците, проблемно дишане. Ноктите ви може и да не върнат предишния си вид, тъй като промените са резултат на генетична мутация“, разкри дерматологът.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари