IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 мита за стриите, в които да не вярвате

11 септември 2019 17 40

Не може да се отървете напълно от тях

Istockphoto

Стриите са недостатък по човешката кожа, който много хора имат. Статистиката показва, че близо 70% от жените и 40% от мъжете по света получават стрии по време на определен етап от живота си. Въпреки факта, че не вредят по никакъв начин на здравето ни, повечето от нас искат да се отърват от тях, но това е изключително трудно.

Стриите представляват подкожни кръвоизливи, които могат да се появят по различни части на тялото и с течение на времето зарастват и биват заменени със съединителна тъкан. Образуват се най-често в дермата.

Основните фактори, водещи до появяването на стрии по кожата, са рязко отслабване или покачване на излишни килограми, бременност, хормонални проблеми и други. Смята се, че началният стадий е най-подходящото време за лечението им. За премахването им има най-различни терапии и козметични средства, но те не могат да бъдат ефективни на 100 %.

Говори се какво ли не за тези разкъсвания по кожата. Ето 5 мита за стриите, в които да спрете да вярвате:

стрии

IStockphoto

 

Мит 1: Те са естествена промяна в кожата

Появата на стриите се дължи на различни фактори. В повечето случаи рязкото напълняване е основният виновник за образуването им по кожата. Тогава килограмите се увеличават и организмът задържа повече течности.

Понякога хормоналният дисбаланс също може да причини деформиране на кожата. Стресът, напрежението, употребата на някои лекарства или пубертета като период на растеж, също са фактори. Ето защо не може да се каже, че стриите са естествена промяна в кожата.

Мит 2: Мъжете нямат стрии

Абсурдно е да се вярва, че този дефект на кожата не се среща и при мъжете. Стриите се срещат и при двата пола, но тъй като при представителите на силния деформацията е по-рядка, при тях проблемът не е толкова ясно изразен.

Тъй като жените правят по-драстични промени с тялото си, при тях е по-вероятно да има повече стрии.

Мит 3: Стриите изчезват след отслабване

Още един мит, в който не бива да вярвате. Тези белези са се образували след покачването на килограмите и разтягането на кожата. При свиването ѝ няма как да бъдат заличени от само себе си.

Мит 4: Стриите изчезват напълно

Много терапии гарантират 100-процентово заличаване на стриите, но такъв отличен резултат е невъзможен. Показали ли са се един път, те не изчезват. Еластинът на кожата вече е увреден и няма как да бъде поправен.

Има много процедури, които могат да подобрят временно състоянието на кожата, но те не заличават стриите напълно.

Мит 5: Тенът прикрива стриите

Много жени използват солариум или ходейки на море или басейн смятат, че ако съберат повече тен, стриите им няма да бъдат чак толкова изразителни. Схващането не е съвсем вярно. Понякога, в зависимост от типа кожа, досадните линии се скриват временно, но има и случаи, в които кожата около тях почернява, а стриите си остават бели.

Как да предотвратите появата на стрии?

Добре хидратираното тяло има по-нисък риск от образуването на стрии. Когато пиете достатъчно вода, кожата има достатъчно влага и нейната еластичност се подобрява.

Храненето също е от значение. Приемайте повече храни, богати на витамин С, белтъчини, цинк. Те подобряват регенерацията на кожата и стимулират образуването на колаген в кожата, който има връзка с по-голямата ѝ еластичност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари