IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да заздравите ноктите си?

22 септември 2020 18 00

Погрижете се за тях навреме, за да ги запазите красиви и здрави

Снимка: Pexels

Грижите ли се за ноктите си, както се грижите за лицето си? Ръцете са едно от нещата, които правят най-силно впечатление и ноктите са важен детайл от тях. Вероятно посещавате маникюрист, за да се погрижи за лака ви и залагате на гел лак, за да се радвате на наситен цвят и детайли по-дълго време. Печенето на нокти и постоянното им третиране обаче води до момент, в който те се амортизират.
Ако пък не сте почитателка на професионалния маникюр, а искате да носите ноктите си съвсем натурални, но те не са във форма, може да направите следните неща, за да ги заздравите:

1. Започнете да приемате биотин

Той е познат още като витамин H или B7. Тъй като е разтворим във вода, тялото не го задържа и се налага да си го набавяте допълнително. Той заздравява косата и ноктите и подпомага работата на нервната система. Може да бъде открит в храни като сардини, варени яйца и бобови растения.

2. Минимизирайте излагането на вода

Прекаленото накисване във вода може да отслаби ноктите ви. Не ги дръжте дълго под вода и винаги бършете старателно, след като сте ги мили.

3. Останете хидратирани

Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за здравето ви и ноктите не правят изключение. Без достатъчно хидратация ноктите могат да станат чупливи.

4. Обърнете внимание на вашата диета

Уверете се, че ядете здравословна и разнообразна храна, както и да приемате мултивитамини и минерали. Диета, която има недостиг на основни витамини и минерали, може да повлияе на цялото ви тяло, включително и на ноктите.

5. Внимавайте за продуктите, които използвате

Много лакове за нокти съдържат тежки химикали, които всъщност могат да отслабят ноктите. Използвайте лакочистител без ацетон.

6. Избягвайте използването на гел или акрил, ако е възможно

Въпреки че те се рекламират като лесна алтернатива за тези, които имат проблеми със ноктите си, честата им употреба може да доведе до отслабване на ноктите, в резултат на което да се отлепят. Правете си почивки, ако ползвате гел-лакове от години.

7. Дайте на ноктите си почивка от лак

Въпреки че лакът за нокти е по-добра алтернатива от постоянното печене на вредните UV-лампи, той също запушва нокътната плочка и тя трябва да си почива от него и да диша. Оставете ноктите си без лак поне седмица на всеки два месеца.

8. Не прекалявайте със сапуна

Прекомерното миене със сапун води до изсушаване, както на кожата, така и на ноктите.

9. Не ползвайте ноктите си като инструмент

Инстинктивно много неща правите с нокти, които застрашават здравината им. Те не са твърди колкото зъбите ви, затова не ги експлоатирайте излишно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари