IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои козметични продукти не е добре да споделяте с друг

25 октомври 2013 12 00

„Долу ръцете от червилото ми!“ - тези думи може да се окажат жизненоважни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Със сигурност е имало момент, в който сте били склонни да споделяте почти всичко с приятелка или партньора си. Разбира се, не става въпрос за четката за зъби или самобръсначката, но сапуна и червилото са едни от споделяните предмети. Отвращението е само един от показателите, че имате хигиенни навици. Но не е достатъчно. В някои продукти има толкова много консерванти, че са способни да убият всякакви бактерии, но трябва обстойно да ги проучите. От друга страна прекалената хигиена според учените е част от причината в днешно време да има толкова много разпространени алергии. Ние ви предлагаме списък на основните продукти, които трябва да запазите само за себе си и да не допускате да бъдат ползвани от друг, независимо колко ви е близък или какво друго споделяте.

Сапунът

Добре е да използвате течен сапун, за да не полепват бактерии по него. Особена зона за сапуна е неговата долна част, която не изсъхва напълно и е благоприятна за задържането на бактерии. Поради тази причина е добре да не споделяте сапуна си с друг човек – рискът да хванете гъбички например е реален. Забелязали ли сте, че лекарите и зъболекарите ползват течен сапун?!

Снимка: Dreamstime

Четка за коса и шапка

Препоръчително е да не заемате шапката си на друг човек, защото това е най-лесният начин да хванете въшки или пърхот. Същото важи и за гребена, и дори за чуждата възглавница за спане.

Антиперспиранти

Има два вида пот – която мирише и която не мирише. Причината за едната са бактерии, които се разграждат върху кожата. Ако споделяте ролона си против изпотяване, замислете се дали няма той да се превърне в преносител на тези бактерии. Ето защо много хора упорито отказват да загърбят спрейовете.

Нокторезачки и пили

Не би трябвало да ги споделяте в салона за красота, както и личните ви. Отрязаните кожички или силно натиснатите навътре, са перфектно място за развитие на бактерии, които лесно могат да бъдат предадени при ползването на тези инструменти. Част от болестите са хепатит C, стафилококова инфекция или брадавици.

Снимка: Dreamstime

Грим продукти

Спиралата и червилото задържат част от вашите собствени бактерии и не е препоръчително да ги заемате на приятелка, ако не желаете да се сдобиете с конюнктивит или херпес.

Самобръсначка

Никога не трябва да споделяте уред, по чиято повърхност е имало контакт с кръв, която не е вашата, разбира се. Така ще поканите в организма си всички болести, които се предават по кръвен път. По време на бръснене по самобръсначката почти винаги остават следи от кръв.

Снимка: Dreamstime

Обици

Обиците, подобно на самобръсначките, може да се докоснат до разранени зони на кожата и да имат допир с кръвта. Това носи потенциален риск от зараза за този, който ги ползва.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

аз ( преди 10 години )
До Grammar Nazi: Двете форми са дублетни и могат да се употребяват равностойно в книжовната реч. Понеже си си плеснала хубав никнейм, реших да ти обогатя общата култура. ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Grammar Nazi ( преди 10 години )